Unga samer kräver sina rättigheter Protesttåg i Stockholm mot regeringen

Samerna har fått nog. De är trötta på tomma löften och utredningar och kräver regeringen agerar. Detta var budskapet från ett hundratal samiska ungdomar från hela Sverige som i går deltog i ett demonstrationståg i Stockholm i protest mot att samer fråntas rätten till sin mark.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns 20 000 samer i Sverige.
Den FN-anknytna internationella arbetsorganisationen ILO antog 1989 konvention 169 om ursprungsfolkens rättigheter. Detta ger bland annat samerna rätt till mark och jakt- och fiskerättigheter. Norge och Finland har godkänt konventionen, men inte Sverige.
Under de senaste åren har samebyarna i Härjedalen och Dalarna förlorat rätten till renbete på privat mark.
Cherokee är namnet på en indianstam och det betyder regnbåge. Ohnyute Charles bor i Stockholm, är från en sameby i Härjedalen och har sina rötter i just indianstammen Cherokee. Så han om någon vet hur det är att tillhöra en utsatt etnisk minoritet.

Liksom många andra samiska ungdomar började han redan i tonåren att engagera sig för samernas rättigheter i Sverige. Klädd i traditionell samisk dräkt och tillsammans med flickvännen Mikaela och en hundratal samiska ungdomar, var han i går på Sergels torg för att demonstrera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons