Annons

Unga röstar i skuggan av kriget: Vallöften tomma ord

Tillträdande presidenten Volodymyr Zelenskyj firar söndagens valseger.
Tillträdande presidenten Volodymyr Zelenskyj firar söndagens valseger. Foto: Vadim Ghirda/AP

Unga ukrainare bär fortfarande på spillrorna av kriget. Fem år efter protesterna på Majdan vill internflyktingar som flytt granatbeskjutningarna i separatistkontrollerade östra Ukraina bekämpa korruptionen.

Den sittande presidenten röstades bort och ersattes av en tidigare tv-komiker i söndagens val. Det kan bli starten på ett ljusare kapitel, tror unga ukrainare. Men alla håller inte med.

Under strecket
Publicerad

Lisa Beiyjabueva är en av många nyanlända från östra Ukriaina som flyttat till Kiev från att undkomma kriget. Hon köade i över 20 timmar för att registrera sig inför valet. Man måste registrera sig varje omgång. Alla som bor på annan ort måste registrera sig på den orten där de ska rösta. Det gör att många struntar i att rösta, och kan öppna för valfusk.

Foto: Maria GeorgievaBild 1 av 9

Den sittande presidenten Petro Porosjenko förlorade söndagens presidentval.

Foto: Efrem Lukatsky/TTBild 2 av 9

Valförrättning i Olympiastadion i Kiev.

Foto: Maria GeorgievaBild 3 av 9

Volodymyr Zelenskyj har spelat politiker i en tv-serie tidigare – nu blir han en på riktigt.

Foto: Sergei Grits / APBild 4 av 9

Maria Omeltjenko har förlorat minst sex vänner i konflikten i östra Ukraina. Hon har själv arbetat där som hjälparbetare och vill nu lämna Ukraina för att utbilda sig och kunna komma tillbaka för att bygga upp landet.  Hon vill inte ha en korrupt utbildning och vill därför utbilda sig utomlands. Hon berättar att hon flydde Donetsk för att delta i protesterna på Självständighetstorget för fem år sedan, när hon knappt hade fyllt 14 år. Hennes pappa kom efter för att hämta hem henne. 

Foto: Maria GeorgievaBild 5 av 9

Soldater syns på Kievs gator.

Foto: Maria GeorgievaBild 6 av 9

Gruppen som påverkar Zelenskyj främst är liberaler, en tidigare finansminister, en ökänd oligark men också jurister. Det kan uppstå inre slitningar mellan de olika grupperna som försöker påverka Zelenskyj, tror politiske analytikern Vologymyr Fesenko (bilden). Zelenskyj har en tydlig kurs mot väst, han vill närma sig Nato. 

Foto: Maria GeorgievaBild 7 av 9

”Att bekämpa korruptionen kommer locka nya investerare och öppna för ytterligare reformer. Det internationella samfundets uppbackning, med Sveriges hjälp, har varit avgörande för att få hjälpa oss komma på fötter”, berättar Elena Galusjka, 30, som arbetar på Anticorruption action center.

Foto: Maria GeorgievaBild 8 av 9

En av många volontärarbetare som försöker hjälpa internflyktingar från östra Ukraina som lyckats ta sig till Kiev är Jevgenij Vasiljev. ”Hjälpen som efterfrågas främst just nu är hjälp med juridik, psykologhjälp, traumabearbetning med fokus på barnen. Det mesta organiseras av experter och eldsjälar”, säger han till SvD.

Foto: Maria GeorgievaBild 9 av 9

KIEV. För 26-åriga juristen Lisa Beiyjabueva räckte det att kolla på Kremllojala nyheter från Ryssland i 20 minuter för att inse vilka positiva framtidsutsikter som spreds om hennes gamla hemstad Donetsk i östra Ukraina. Om hur nya jobb skapas i de separatistkontrollerade områdena, medan resten av Ukraina misslyckas med att ge sina invånare det liv som de förtjänar där borta – på ”andra sidan” gränsen.

– Propagandan är det enda som fungerar i östra Ukraina. Människor är övertygade om att deras lidande går över. De biter ihop för att orka ta sig över gränskontrollerna varje månad, och bevisa att de lever för att få ut sin pension, säger Lisa Beiyjabueva som arbetar med Hiv-prevention på en hjälporganisation.

Annons
Annons
Annons