Annons

Unga nekas bolån i hälften av Sveriges större städer

En genomsnittlig 28-åring med fast jobb kan inte längre köpa sin första bostad. Ett år efter det skärpta amorteringskravet kommer en larmrapport om läget i landets 25 största städer.

– Det här fenomenet har vi sett kring världens stora städer, som New York, men inte i mellanstora städer i Sverige, säger Johanna Cerwall, vd vid Skandias bank.

Publicerad

Det spelar ingen roll om du jobbar heltid och har sparat ihop till kontantinsatsen – som ung riskerar du ändå att hamna utanför bostadsmarknaden. Det visar en ny rapport från bank- och försäkringskoncernen Skandia som kartlagt om en genomsnittlig 28-åring med fast jobb kan köpa en vanlig etta utan att spräcka lånekalkylerna.

I Stockholm och Göteborg får 28-åringen inget bolån. Men inte heller i mellanstora städer som Växjö, Södertälje och Örebro kan den som fått sitt första jobb och köpa en vanlig etta, trots att man sparat och har kontantinsatsen.

Det är inte längre bara i Stockholm och Göteborg som unga har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden, enligt rapporten. Också i städer som Lund och Halmstad är det svårt för en genomsnittlig 28-åring att få lånelöfte.

Foto: Emil Langvad/TT och Fotograferna Holmberg/TT Bild 1 av 3
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

”Svårigheterna att skaffa bostad har blivit ett problem för hela Sverige”, säger bank-vd Johanna Cerwall, Skandia.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons