X
Annons
X
Krönika

Annina Rabe: Unga måste få vara vilsna

Förr eller senare måste vi alla klara av att försörja oss och tjäna ihop till hyran. Men visst kan vi väl låta 16-åringar få välja gymnasium utan att tvinga dem att ha en stenhårt utstakad yrkesbana för ögonen?

Nu får snorungarna allt ta och kamma sig. Alla kan ju för sjutton inte bli Idol-artister, modedesigner, filmstjärnor eller programledare i tv. Det senaste utspelet från Moderaternas skolpolitiske talesman Tomas Tobé talar ett tydligt språk, både på och mellan raderna: Åtta procent av dagens gymnasieelever har valt estetiskt program på gymnasiet, och det är på tok för mycket enligt Moderaterna, som vill se en ökad anpassning till hur den faktiska arbetsmarknaden ser ut.

Efterfrågan på till exempel musiker, dansare eller skådespelare är i dagens läge begränsad, menar Tobé, som vill åtgärda problemet med färre estetiska utbildningsplatser, hårdare intagningskrav (en Facebookvän skämtade häromdagen om en framtida Idol-jury för intagningen till de estetiska utbildningarna, bestående av Bard, Bagge och Adelsohn-Liljeroth) och allmän rättning i ledet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X