Annons
X
Annons
X

Unga litar allt mindre på partierna: ”Oroväckande”

Ungas intresse och engagemang för politiska frågor växer – men förtroendet för partipolitiken och politikerna dalar, visar en ny undersökning.

– De ungas förtroende för de svenska partierna lägre än för Arbetsförmedlingen, säger Anton Landehag vid Ungdomsbarometern.

Partiledarna tampas med en förtroendekris hos unga.
Partiledarna tampas med en förtroendekris hos unga. Foto: Maja Suslin/TT

42 procent av de tillfrågade 15–24-åringarna i en ny undersökning har ett stort intresse för politik och samhällsfrågor. Det är en kraftig ökning från millennieskiftet då siffran var 31 procent. Detta enligt en mätning som analysföretaget Ungdomsbarometern lägger fram på onsdagen.

Enligt Anton Landehag, expert vid Ungdomsbarometern, hänger det ökade politiska engagemanget ihop med en ökad tro på den egna möjligheten att påverka.

– I dag kan en tonåring nå en miljonpublik via sociala medier. För 20 år sedan var det ju något som de flesta bara kunde drömma om. Samtidigt har individualiseringen stärkts – de unga ser sig som sin egen lyckas smed, men också som någon som har möjlighet att förändra samhället i större utsträckning än tidigare.

Annons
X

Men trots det ökade politiska engagemanget uppger hela 63 procent att de har inget eller lite förtroende för politiska partier. Dessutom anser 46 procent att politiker inte kan lösa problemen som finns i Sverige.

– Det är oroväckande. Som det ser ut nu är ungas förtroende för de svenska partierna lägre än för Arbetsförmedlingen som vanligtvis brukar ha låga förtroendesiffror, säger Anton Landehag.

På vilket sätt engagerar sig ungdomarna då? Vad gäller det organiserade politiska engagemanget kan man se en ökning av deltagandet i sakpolitiska organisationer.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi ser dessutom att unga i dag är mer benägna att ändra sina vanor efter sina övertygelser än tidigare generationer. Om du som ung i dag vill göra nåt åt klimatproblemen – då slutar du äta kött, handlar ekologiskt med mera. I någon mening kan man prata om en livsstilsdimension som blivit politisk, säger Anton Landehag.

  Men ett så pass lågt förtroende för etablerade partier och politiker hos landets unga kan på sikt få konsekvenser. Sverige har länge gått mot den globala strömmen av sjunkande valdeltagande bland unga.

  Bland annat var denna utveckling en bidragande faktor till brexit då unga, som i huvudsak stödde stanna-sidan, röstade i betydligt lägre utsträckning än äldre väljare.

  Anton Landehag säger att han inte skulle bli förvånad om det svenska deltagandet gick ner vid nästa val.

  – Ett lägre valdeltagande bland unga skulle sannolikt påverka valutgången, och gynna bland annat Sverigedemokraterna. Vi vet att färre unga personer röstar på SD om man jämför med andra åldersgrupper.

  Samtidigt menar han att ett minskat förtroende för politikerna i samband med ett ökat politisk engagemang kan leda till frustration som förmår unga att söka sig till mer anti-etablissemangsalternativ.

  –Det finns en potential för alternativ som är populistiska och anti-etablissemangskaraktär om de unga skulle känna sig så pass politiskt frustrerade och distanserade från den nuvarande politiken. Men det återstår att se om så blir fallet, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Partiledarna tampas med en förtroendekris hos unga.

  Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X