De hjälper unga kriminella att skriva sig fria

Med hjälp av skrivandet tog sig Jonas Klinteberg ur kriminaliteten. Nu ger han och journalisten Olle Eriksson ungdomar som sitter inlåsta på institution chansen att göra samma sak. Deras projekt Skriva för förändring har gett lovande resultat.

Publicerad
Olle Eriksson och Jonas Klinteberg är duon bakom projektet Skriva för förändring, Jonas är även ansvarig utgivare för tidningen Filen.
Olle Eriksson och Jonas Klinteberg är duon bakom projektet Skriva för förändring, Jonas är även ansvarig utgivare för tidningen Filen. Foto: Andreas Dienert

En kall marsdag 2015 stod journalisten Olle Eriksson och den före detta kriminelle Jonas Klinteberg i matsalen till ungdomshemmet Bärby i Uppsala. De var nervösa, det var första gången de skulle hålla en skrivkurs för några frivilliga på institutionen. En kille närmade sig. ”Är det ni som är journalisterna”, frågade han stöddigt. ”Ja, jo”, svarade de. ”Ni ska skriva och berätta min historia”, uppmanade han och började rada upp sin kriminella bakgrund.

Olle och Jonas behöll lugnet. De var inte där för att skriva en artikel, utan för att hjälpa killen framför dem att själv börja skriva.

– När vi träffade honom igen fyra månader senare var det en helt annan person. Han hade bytt ut huvtröjan mot en jazzig hatt och kavaj. Han hade blivit skribent, en tänkare, någon som har blivit publicerad, berättar Olle Eriksson.

Nu reser Olle Eriksson och Jonas Klintberg, båda är 38 år, runt på landets ungdomshem och ger grundkurser i journalistik, sedan hjälper de unga att få sina artiklar publicerade i svenska tidningar och tidskrifter.

Syftet är både terapeutiskt och politiskt: ungdomarna får en ventil för sina känslor och en röst i den offentliga debatten.

– Vi sätter oss ner med dom och frågar vad de gillar och försöker sedan se till att ordna en intervju med en förebild. En tjej var teaterintresserad och fick snacka med Lo Kauppi, berättar Olle.

– Det här är unga från arbetarklasshem och destruktiva miljöer med svaga skolresultat eller inga alls. ”Hopplösa ungar”, enligt många. Det vi kan bidra med är att tro på dem som det har gått snett för, förklarar han vidare.

Journalisten Olle Eriksson håller lektion i att skriva krönikor för ungdomar på Bärby Ungdomshem. Förhoppningen är att deras texter ska kunna bli publicerade.
Journalisten Olle Eriksson håller lektion i att skriva krönikor för ungdomar på Bärby Ungdomshem. Förhoppningen är att deras texter ska kunna bli publicerade. Foto: Privat.

Det var första gången någon sa att jag var duktig på något annat än att vara kriminell. Det sporrade mig att fortsätta.

Första mötet mellan Olle och Jonas skedde för drygt tio år sedan. Då hade Olle kriminalvård som journalistiskt fokusområde och arbetade dessutom ideellt med Kåkbladet, en tidning av och för fångar.

En av tidningarnas skribenter var Jonas Klintberg, som vid tidpunkten avtjänade ett tre år långt fängelsestraff.

Jonas hade egentligen inga planer på att ge upp livet som kriminell, det var det enda han livet han kände till – men för att slippa det tråkiga fabriksarbetet i anstaltens verkstad hade han anmält sig till en svenskkurs i fängelsets skola.

Svenskläraren såg en talang i honom och uppmuntrade honom att satsa på skrivandet.

– Det var första gången någon sa att jag var duktig på något annat än att vara kriminell. Det sporrade mig att fortsätta, säger Jonas.

Skrivandet i fängelset gjorde honom snabbt till en sorts barfotaadvokat för sina medfångar när de behövde hjälp med att överklaga beslut och hävda sin rätt gentemot myndigheter.

Efter fängelsetiden funderade han på hur han kunde fortsätta hjälpa en resurssvag grupp att få sin röst hörd även utanför murarna.

– Min nya identitet hade tryckt bort mitt kriminella jag och jag var supertaggad på att fixa en praktik på någon redaktion.

Jonas kontaktade Olle och tillsammans med några andra startade de Filen, en tidning av och för frihetsberövade vuxna. När flera av deras skribenter lämnade kriminaliteten bakom sig och ville fortsätta skriva för dem insåg de att de inte bara gjorde en tidning, det var en form av social verksamhet.

Då väcktes idén om att även rikta sig till unga som satt inlåsta.

– Det vi behövde var en metod. Hur skulle vi få ungdomarna att vilja skriva över huvud taget? Jonas är väldigt viktig i klassrummet med sin erfarenhet, det märker man direkt. Han har ju varit med om samma saker, säger Olle.

Jonas tog även kontakt med en svensklärare från tiden då han själv satt på ungdomshem – det har blivit flera vändor på olika anstalter – och började bolla med henne.

– Jag kunde ju inte ensam åka tillbaka till hemmet och tro att jag kunde peppa de här ungdomarna att skriva. Här kommer Olle in och ger det tyngd med sin bakgrund som journalist, säger Jonas.

Det här är unga från arbetarklasshem och destruktiva miljöer med svaga skolresultat eller inga alls.

Jonas Klinteberg delar ut skrivuppgifter till unga på Margretelunds Behandlingshem som deltar i projektet Skriva för förändring. ”På just denna träffen pratade vi om könsnormer och relationen till våra pappor”, berättar Jonas.
Jonas Klinteberg delar ut skrivuppgifter till unga på Margretelunds Behandlingshem som deltar i projektet Skriva för förändring. ”På just denna träffen pratade vi om könsnormer och relationen till våra pappor”, berättar Jonas. Foto: Privat

Ungdomarna, både tjejer och killar, som deltagit har publicerat allt från debattartiklar till porträtt med kända svenskar. Reportagen har synts i tidningar som ETC, Social politik och NLT för att nämna några. Deltagarna har även synts och hörts i SVT:s ”Kulturnyheterna”, UR och ”Verkligheten i P3”.

Lärare på institutionerna vittnar om fantastiska resultat. En kille satt och skrev på en artikel om hip hop-artisten Aki från musikgruppen Labyrint under två 40-minuterslektioner.

– Det var mer än vad han gjort på tre år. Hur lyckades ni med det? undrade de. Men det är inte så svårt när vi serverar honom en hip hop-artist, det var ju jättestort för den här killen, säger Jonas.

I höst föreläser de för lärare på högstadier och gymnasier om sin metod. Och efter tre år med fondpengar ska projektet nu stå på egna ben och duon drar i olika trådar för att de ska kunna fortsätta. För resultatet har blivit som de hoppats.

– Över 60 ungdomar har blivit publicerade i olika slags media, det trodde vi aldrig när vi startade, att så många skulle kunna nå ut med sina röster, säger Jonas Klinteberg.

Flera ungdomar har lämnat det kriminella livet bakom sig och börjat jobba eller studera, däribland den stöddige killen på ungdomshemmet i Bärby för två år sedan.

– Det är superroligt, han hade en riktigt tuff bakgrund. I dag är han väldigt driven och har blivit publicerad ett otal gånger, föreläst och pratat i radio. Vi ses fortfarande ibland och hittar på saker. Men resan är helt och hållet hans egen förtjänst, säger Olle Eriksson.

Annons

Olle Eriksson och Jonas Klinteberg är duon bakom projektet Skriva för förändring, Jonas är även ansvarig utgivare för tidningen Filen.

Foto: Andreas Dienert Bild 1 av 3

Journalisten Olle Eriksson håller lektion i att skriva krönikor för ungdomar på Bärby Ungdomshem. Förhoppningen är att deras texter ska kunna bli publicerade.

Foto: Privat. Bild 2 av 3

Jonas Klinteberg delar ut skrivuppgifter till unga på Margretelunds Behandlingshem som deltar i projektet Skriva för förändring. ”På just denna träffen pratade vi om könsnormer och relationen till våra pappor”, berättar Jonas.

Foto: Privat Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons