Annons
X
Annons
X

Unga Klaras vd drivs av att göra skillnad

Hon har haft en framgångsrik karriär inom det politiska toppskiktet, men vet också hur det är att bli bortvald. För Nisha Besara, vd för Unga Klara, har den röda tråden i karriären alltid varit viljan att göra skillnad.

[object Object]
I november 2015 tog Nisha Besara sig an rollen som vd för teatern Unga Klara i Stockholm. Foto: Magnus Sandberg

Sannolikheten för att du har funderat på vad Göran Persson helst äter till lunch är förmodligen inte så stor. Men under hans tid som statsminister fanns det många, inte minst barn, som ville veta just det.

En av dem som ägnade en stor del av sin arbetstid åt att svara på den och andra brevfrågor är Nisha Besara, vd för Unga Klara, som inledde sin karriär som brevsvarare åt Göran Persson.

Sedan dess har hon bland annat hunnit med att vara politiskt sakkunnig hos dåvarande jämställdhetsminister Jens Orback, starta tidningen Dagens Arena och inneha posten som general manager på Postkodlotteriets kulturstiftelse. I november 2015 tog hon sig an rollen som vd för teatern Unga Klara i Stockholm.

Annons
X

Trots det något spretiga cv:t finns det en röd tråd i Nisha Besaras karriär: samhällsengagemanget och viljan att förändra.

– I tonåren ville jag bli journalist. Men sedan växte mitt politiska intresse och jag förstod att det var statsvetenskap jag skulle plugga. Jag tänkte att ”jag kanske ska bli diplomat och jobba på Regeringskansliet?”, säger hon.

Och till Regeringskansliet bar det, även om det inte var i rollen som diplomat utan som politisk tjänsteman. Men livet i det politiska toppskiktet var inte alltid som hon hade tänkt sig. Bland annat upplevde hon att tonen var väldigt hård.

– Det är så lätt att gräva ner sig i politiska skyttegravar, både inom och mellan partier, och inte lyssna utan peka ut de andra som onda, säger hon.

I stället för att ägna sig åt politik på heltid vände hon blicken mot media. Bland annat startade hon tidningen Dagens Arena som hon också var chefredaktör för under fyra år.

Rent intellektuellt kunde hon förstå att närvaron i media kunde få en eller annan att förändra sitt sätt att tänka. Men hon fick aldrig något kvitto på att så verkligen var fallet.

– Efter fem år var jag så otroligt frustrerad över att aldrig någonsin få se resultat av mitt arbete. I medierna är det så ytligt och snabbt, snabbt, snabbt. ”Vad tycker du om budgeten, vad tycker du om ditt och datt?” Man skriver en text och så är den borta, och så skriver man en text till.

Det var först när hon blev erbjuden jobbet som vd för Unga Klara som det slog henne att hon hade missat kulturen som ett sätt att förändra både människor och samhälle. Och det visade sig att den arenan var helt rätt. På teatern får hon ofta det efterlängtade kvittot på att det hon gör spelar roll.

– Jag kan se hur vi får elever i våra skolföreställningar och workshops att lära sig nya saker, utvecklas och att ta sig ur de roller de har hamnat i. Eller hur vi kan väcka debatt i en fråga om kulturlivet och mångfald, säger Nisha Besara.

Precis som i fallet med Unga Klara har hon för det mesta blivit erbjuden sina roller och sällan behövt söka några jobb själv. Det var dock en sak som var annorlunda under ena halvan av 2015 då hon sökte jobb på egen hand – och också stötte på en hel del fördomar.

– Jag var yngre än de flesta kandidater, jag har ett icke-nordiskt klingande namn och jag har en brokig bakgrund med politik och media. Och det var ett konstant flöde av kommentarer som ”vi är för fega, vi är inte redo för dig, du är otraditionell” och så vidare, säger hon och tillägger:

– Jag menar, man kan ju ta det en eller två gånger, men jag fick möta det så mycket, vilket var nedbrytande. Där kom jag med mitt driv, mina förmågor och mina erfarenheter, men det fanns en oförmåga att se bortom det yttre.

I dag har hon helt andra utmaningar. Som nytillträdd vd har hon huvudet fullt.

– Jag ligger vaken varje natt och tankarna snurrar i turbofart. ”Snälla hjärnan, stäng av, stäng av, låt mig sova. Det där mejlet som jag skickade i går, undrar om det var rätt ton, undrar vad de tänker? Och just det, det där mötet, då ska jag komma ihåg att ta tag i det där, och så styrelsen nästa vecka, och Kulturdepartementet och…” Det bara snurrar.

Vad som händer när det blir dags att säga adjö till Unga Klara vet hon inte, förutom att hon vill jobba med något strategiskt, som styrelsearbete.

– Dit ödet för mig, där hamnar jag. Det låter ju väldigt passivt, men jag har samhällsengagemanget i fokus. Jag trivs med ledarskapet, men i vilken sektor det blir, det vet jag inte.

Till sist, hur var det då med Göran Perssons favoriträtt? Vad äter han helst om han får bestämma själv?

Efter åren som brevsvarare behöver Nisha Besara inte någon längre betänketid:

– Strömming. Stekt strömming med potatismos.

Publiceringen sker i samarbete med tidningen Chef.

Kvinnor i ledningen är mer lönsamt chef.se Så undviker du en dålig rekrytering chef.se Forskning: Fyra beteenden som förbättrar din kommunikation chef.se 10 toppchefers bästa intervjufrågor chef.se
Annons

I november 2015 tog Nisha Besara sig an rollen som vd för teatern Unga Klara i Stockholm.

Foto: Magnus Sandberg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X