Annons

Unga Klara blir fristående teater

Turerna kring barn- och ungdomsteatern Unga Klara har tagit en ny vändning. Kulturrådet anser att verksamheten är unik och bör bli en egen institution. Det kan betyda nedläggning, säger konstnärliga ledaren Suzanne Osten. Men Kulturrådet hoppas på en framgångsrik rekonstruktion med hjälp av statligt stöd.

Publicerad

Unga Klara, Suzanne Ostens barn- och ungdomsteater på Stockholms stadsteater, har både i Sverige och internationellt hyllats för pionjärinsatser; för det seriöst konstnärliga barnperspektivet, det utforskande och experimentella arbetssättet och publikdialogen. Unga Klara har också kommit att bli en plantskola för regissörer, manusförfattare och skådespelare.

Allt detta understryker Kulturrådets utredare. De har haft i uppdrag att undersöka om Unga Klara, som i dag är en del av kommunala Stockholms stadsteater, är av nationellt intresse. Och om så är fallet, föreslå strategier för att rädda verksamheten. Av det skälet har utredarna Karin Helander, professor i teatervetenskap, och Mats Wallenius, generalsekreterare i Föreningen Norden, bägge ledamöter i Kulturrådets styrelse, talat med ett stort antal företrädare för teatervärlden både i Sverige och utomlands.

Annons
Annons
Annons
Annons