X
Annons
X
Efter en lektion dansar elever den kaukasiska folkdansen lezginka i en högstadieskola i byn Belidzji i Dagestan.
Efter en lektion dansar elever den kaukasiska folkdansen lezginka i en högstadieskola i byn Belidzji i Dagestan. Foto: Arthur Bondar

”Klarar oss inte utan Putin – kan inte motstå honom”

Långläsning

President Vladimir Putin vill bli återvald på riktigt och få människor till vallokalerna av egen kraft i presidentvalet på söndag. I norra Kaukasien kan han få uppemot 90 procent. SvD reste till Dagestan för att få svar på frågan varför en av Rysslands mest utsatta delrepubliker stöttar Putin.

MACHATJKALA/BELIDZJI, DAGESTAN Vladimir Putins bild hänger över valkommissionens fasad vid Lenintorget. Banderollen tillhör ingen valkampanj då Putin inte behöver kampanja. Den hänger alltid här.

Lika självklar som presidentens ohotade position.

Efter en lektion dansar elever den kaukasiska folkdansen lezginka i en högstadieskola i byn Belidzji i Dagestan.

Foto: Arthur Bondar Bild 1 av 16

En banderoll med Rysslands president Vladimir Putin hänger vid centrala valkommissionens lokaler i centrala Machatjkala i ryska delrepubliken Dagestan. ”En överträdelse eftersom det ser ut som att valkommissionen bedriver en kampanj för en enskild kandidat. Det får de inte göra”, säger juristen Marat Ismailov till SvD.

Foto: Arthur Bondar Bild 2 av 16
Foto: Arthur Bondar Bild 3 av 16

Dagestans Kamil Landa är politisk rådgivare åt delrepublikens nya ledare Vladimir Vasiljev – en man som Putin för fyra månader sedan utsåg till högsta hönset i Dagestan.

Foto: Arthur Bondar Bild 4 av 16

Juristen Marat Ismailov uppmanar unga valobservatörer i Dagestan att använda sociala medier, appar som Whatsapp och Telegram, för att rapportera in överträdelser och eventuellt fusk med röster på valdagen 18 mars. I gruppen finns även personer under 18 år som är politiskt engagerade.

Foto: Arthur Bondar Bild 5 av 16

Innan människor röstar i ryska presidentvalet vill juristen Marat Ismailov att alla ska känna till sina rättigheter och skyldigheter.

Foto: Arthur Bondar for SVD Bild 6 av 16

21-årige Sjamil Gaziev har arbetat som kock. I restaurangbraschen tjänade han tre gånger mer än vad han gör nu, men arbetade 15 timmar om dagen.

Foto: Arthur Bondar Bild 7 av 16

18-årige historiestudenten Magomed Magomedov tycker att det är lönlöst att rösta. Han kommer inte att rösta och berättar att han deltog i de senaste protesterna mot korruption organiserade av Aleksej Navalnyj, som har stoppats från att ställa upp i valet eftersom han anses vara för farlig. Stödet beskrivs som reellt, och starkt. Själv har Magomed gripits två gånger.

Foto: Arthur Bondar Bild 8 av 16

En aktivist promenerar i huvudstaden Machatjkala efter mötet med valobservatörerna.

Foto: Arthur Bondar Bild 9 av 16

Inför valet syns inte många valaffischer på Vladimir Putin. Han kampanjar inte, och ställer inte upp i några tv-debatter överhuvudtaget i Ryssland. Här är en av få valaffischer: ”En stark president, ett starkt Ryssland”, står det.

Foto: Arthur Bondar Bild 10 av 16

Utanför mellanstadieskolan i byn Belidzji hänger en bild på Putin från 1999 då reste Putin till Dagestan i samband med Tjetjenienkrigen.

Foto: Arthur Bondar Bild 11 av 16

En lärare i ett klassrum i skola nummer två i byn Belidjy.

Foto: Arthur Bondar Bild 12 av 16

Järngympa för högstadieelever på skola nr 1 i byn Belidzji. Det uppstod skandal på skolan när det blev känt att elever aktivt använts i en politisk valkampanj.

Foto: Arthur Bondar Bild 13 av 16

Rektor vid skola 1 i byn Belidzji. Ruslan Bajramov stöttar Vladimir Putin. ”Han är vår ledare och har gjort mycket gott för Ryssland. Han bryr sig om ungas utbildning. Han kommer att höja våra löner, det är bara tack vare Putin vi kommer se förändringar”, det är han övertygad om.

Foto: Arthur Bondar Bild 14 av 16

Journalisten på Dagestanskaja Pravda, Aisjat Tazjudinova, känner stark nostalgi för sovjettiden och förenas med Putin i presidentens längtan efter ett starkt Ryssland. Därför kommer hon självklart att rösta på Putin, säger hon.

Foto: Arthur Bondar Bild 15 av 16

SvD:s fotograf Arthur Bondar och korrespondent Maria Georgieva i Dagestan. I bakgrunden Dagestans tredje största stad Derbent, som finns med på Unescos världsarvslista och Kaspiska havet.

Foto: Arthur Bondar/SvD Bild 16 av 16
Annons
X
Annons
X
Annons
X