Unga grillade ministrar

Men vad tänker ni på? Vad tänker ni på egentligen? upprepade 15-åriga Nina-Maja Bergman i går när hon och 20-talet barn och ungdomar pressade tre ministrar på svar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var tunga frågor som mötte migrationsminister Barbro Holmberg, barn- och familjeminister Berit Andnor och förskole- och ungdomsminister Lena Hallengren under en utfrågning anordnad av Nätverket för barnkonventionen. Barn och unga mellan 10 och 18 år gamla hade samlats i Rädda Barnens lokaler i Stockholm för att uppmärksamma att det var på dagen 14 år sedan som FN antog konventionen om barns rättigheter.

– Hur kan ni splittra familjer som sökt asyl, hur stämmer det med att ni ska sätta barnen i främsta rummet? undrade Nina-Maja Bergman från Mariefredsskolan.
Migrationsminister Holmberg, som fått just den frågan under riksdagens frågestund alldeles före, betonade att det grundläggande är att familjer inte ska splittras. Men Nina-Maja gav sig inte utan vidhöll att hon hört om fall där detta ändå skett. ”Förskräckligt”, sade ministern.
Engagemanget för flyktingbarn och handikappade kamrater var tydligt hos ungdomarna. De frågade om skola och sjukvård för flyktingbarn, klagade på långa väntetider för
asylsökande och undrade varför en del flyktingbarn tvingas tillbaka till länder de flytt från?
De andra ministrarna fick frågor om betyg, mobbning och dyra fritidsaktiviteter.

Annons
Annons
Annons