Annons
X
Annons
X

Unga greker vill bli bönder

Jordbruket i Grekland har fått ett uppsving under den ekonomiska krisen, och ses som en framtidsbransch för unga greker, då fler och fler söker sig till lantbruksutbildningar.

I spåren av den grekiska krisen, och en arbetslöshet bland unga på över 50 procent, vänder många unga greker tillbaka till naturen - för att överhuvudtaget kunna påbörja ett yrkesliv. Ansökningarna till jordbruksskolan The American Farm School, sex kilometer från Thessaloniki, trefaldigades under 2011. I år väntas den siffran i sin tur fördubblas, skriver dw.de (Deutsche Welle).

Skolans rektor, Panos Kanellis, kopplar det lavinartade intresset till landets ekonomiska kris. De unga måste hitta ett alternativ på arbetsmarknaden, och då kan lant- och jordbruket vara en lösning, eftersom mat alltid kommer att efterfrågas.

Många unga greker har lite land som de ärvt efter en förälder eller far- eller morföräldrar. Det som man förut såg lite över axeln på ses idag som en möjlighet. Och som en nödvändighet, för att överhuvudtaget få ett jobb och en inkomst, men då krävs också en passande utbildning.

Annons
X

Jordbruksskolans elever har tidigare mest varit barn till bönder och lantbrukare från området omkring skolan, men nu har fler och fler stadskids visat intresse. Några elever berättar för dw.de att lantbruket kanske inte var deras förstaval inför yrkeslivet, men nu ser det ut som om de valt rätt. Den karriär bakom ett skrivbord, som många sett framför sig, får de glömma.

The American Farm School grundades 1904 av en kristen missionär. Idag är det en högst modern och högteknologisk skola, bland annat utvecklades omega-3-ägget där. Skolan var till exempel med och introducerade kalkonkött på områdets middagsbord på 1970-talet.

Jordbrukets nedgång i Grekland kan spåras tillbaka till när Grekland gick med i EU. EU:s jordbruksbidrag fick många grekiska bönder att lämna jordbruket eller låta andra bruka jorden, mest illegala invandrare.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men mellan 2008 och 2010 har jordbrukssektorn vuxit med 32 000 jobb, de flesta besatta med greker. Nu ska det satsas ytterligare på jordbrukssektorn med fokus på entreprenörskap.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X