Annons

Unga forskare: Stärkt jämställdhet ett måste

Längst till höger Maria Tenje och Sebastian Westenhoff som är två av undertecknarna till debattartikeln.
Längst till höger Maria Tenje och Sebastian Westenhoff som är två av undertecknarna till debattartikeln. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

Trots ansatser för att rekrytera och behålla fler kvinnor inom den högre utbildningen kvarstår problemet med stora könsskillnader, skriver företrädare för Sveriges unga akademi.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhet i högskolesektorn är avgörande för att få fram den vetenskap vi behöver för att tackla dagens och morgondagens utmaningar. Sverige och övriga Norden har nått långt, men centrala utmaningar återstår. Därför lanserar Sveriges unga akademi tillsammans med de unga akademierna i Danmark, Finland, Norge, Estland, Lettland och Litauen i dag ett gemensamt programförslag för att stärka jämställdheten i akademin.

Kvinnors möjlighet till akademiska studier och till en karriär som forskare har utvecklats mycket, men många viktiga steg återstår till en jämställd akademi. Det är knappt 150 år sedan den första kvinnliga studenten släpptes in på ett universitet i Sverige (Betty Pettersson vid Uppsala universitet, efter kunglig dispens). Ett decennium senare disputerade den första kvinnliga doktoranden i Sverige, men fick sedan lämna akademin då kvinnor inte fick anställning vid lärosäten. Först 1937 fick Sverige sin första kvinnliga professor.

Annons
Annons
Annons