Unga flyttar till jobben – om de får några

Ungdomar är villiga att flytta till jobben – om de får några. Inget är så viktigt som en fast anställning för dagens unga, enligt en ny Sifo-undersökning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Status, karriärmöjligheter och hög lön får stryka på foten. 80- och 90-talisterna vill ha trygga jobb – och för att få det är de beredda att flytta dit jobben finns. 68 procent är beredda att genast packa flyttlådorna och hälften skulle till och med bege sig utomlands. Minst villiga att riva upp bopålarna är de som passerat 40 år, närmare 40 procent säger blankt nej till jobb som innebär att de måste flytta, enligt Blockets årliga Sifo-undersökning.

Misströstan är större hos unga som inte ser att det finns jobb för dem, medan nästan hälften av de äldre generationerna tror att ungdomsarbetslösheten beror på att ungdomar inte tar de jobb som finns eller att de förväntar sig högavlönade jobb direkt. När Ungdomsstyrelsen tidigare i november undersökte ungas attityder framkom att omkring hälften av de unga mellan 16–29 år anser att de viktigaste samhällsfrågorna idag är utbildning och arbetsmarknad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons