Annons
Ledare

Lydia Wålsten:Unga betalar redan marknadshyror

Ove Sundberg med sina hyresgäster.
Ove Sundberg med sina hyresgäster. Foto: TV4

TV-serien Solsidan visar hyresregleringens effekter. Unga får betala marknadshyror, men står samtidigt utan skydd. Varför gör Sverige inte som Finland?

Under strecket
Publicerad


När ändrade du åsikt sist? En fråga som ligger oroväckande konstant över tid är synen på hyresregleringen. De flesta kan se effekterna av den förda bostadspolitiken, med långa köer till hyresrätter och att personer utan kontaktnät, kötid eller sparkapital har svårt få tag i en bostad. Ändå ligger partierna kvar i sina skyttegravar. Oförmögna att tänka radikalt annorlunda, trots att hyresregleringen har 80 år på nacken.

Parallellt hänvisas unga, som vanligtvis har brist på både kontakter och buffert, till andrahandsmarknaden. I det senaste avsnittet av tv-serien Solsidan ironiserar manusförfattaren över effekterna. Den snåla och skumma mannen Ove Sundberg som spelas av Henrik Dorsin har upptäckt bostadsförmedlingshemsidan Airbnb. Sundberg har precis inkvarterat ett ungt par från Bollebygd i sin mögliga källare.
När grannen Alexander Löfström (Felix Herngren) kommer på besök väser Sundberg med glittrande ögon: ”Stockholm kryllar av en massa nyinflyttade lantisar som behöver någonstans att bo. De är beredda att betala vad som helst. Vad. Som. Helst!”

Annons
Annons
Annons