Unga berättar om Förintelsen

Under strecket
Publicerad
Annons

Tidningen kommer från myndigheten Levande historia och vänder sig till elever på högstadium, gymnasium och vuxenutbildning.
Den handlar om människorna och deras upplevelser. Här finns 17-åriga Lindas historia om sin farmor Genia, en av de tre miljoner polska judar som mördades i Förintelsen. Eller Marcus, 22 år, som har farmor som förebild, hon som överlevde trots att hon var Jehovas vittne av judisk härkomst. Marcus själv mobbades i skolan för att han också är Jehovas vittne:

– Ibland, när det var som värst, kunde jag tänka att ”har min farmor klarat av saker som är helt obeskrivliga, så ska jag väl kunna ta det här”.
Gustaf ger historien om sin tyske farfar som avrättades för motstånd mot nazisterna. Här finns också berättelser om massmorden på homosexuella och funktionshindrade.
”27 januari” ger också fakta och reflektioner kring Sveriges och svenskarnas relation till Tyskland och sitt eget kulturarv. Här finns det vackra och välkända, som Raoul Wallenbergs insats i Ungern. Här finns också det
skamliga, som Bollhusmötet i Uppsala 1939, där akademikerna vägrade ta emot tyska judiska kollegor för att inte riskera sin egen försörjning.
Den 27 januari är ”Förintelsens minnesdag - för människovärde och demokrati” i Sverige och flera andra länder. Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons