Ung utvald smyckekonst

Sönderklippta skjortor och obestämbara metallgömmor. Det är vad konstnärerna Johanna Persson och Lotten Gullikson ska visa på hantverksmässan Talente i München.

Under strecket
Publicerad

– Om man faller för ett objekt blir det vackert. Det är samma sak som händer med en partner vid riktig kärlek, säger Johanna Persson. Lotten Gullikson hoppas att deras föremål ska locka en större publik när de nu ställer ut på Talente i München.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

–Jag tror att de har valt oss för att vi tar hantverket vidare och för att vi ifrågasätter, men egentligen är ointresserade av svaren, säger Johanna Persson.

Smycken och corpus, det senare brukar vara vackra föremål i silver eller smycken värda sin vikt i guld. Men det är något som varken Johanna Persson eller Lotten Gullikson bryr sig om. Deras skapelser är istället mer att likna vid konstföremål, där tillblivelsen är lika intressant som resultatet. Johanna Persson undersöker manlighet och makt, från ett snarast feministiskt perspektiv. Hon använder en egen slags brutal­estetik där porslinskrossning och skjortrivning är ingångsfasen. Efter dekonstruktion följer sökandet efter nya former och tillblivelsen av nya organlika objekt eller smycken av herrskjortor.

Annons
Annons
Annons