Annons
X
Annons
X

Ung Pirat får statliga miljoner

Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat har gjort sig kända för att uppmuntra fildelning.
Nu får verksamheten 1,3 miljoner i statsbidrag från Ungdomsstyrelsen.

Ung Pirat är Piratpartiets ungdomsförbund och med sina 4 800 medlemmar det tredje störtsta ungdomsförbundet i Sverige.

På fredagen meddelade Ungdomsstyrelsen att organisationen tilldelats 1,3 miljoner kronor i bidrag.

Skivbolagens företrädare IFPI ställer sig mycket tveksamma till att ett ungdomsförbund som förordar fildelning beviljas miljonbelopp i statligt bidrag.

Annons
X

– Jag tycker det är rätt förvånande. Ung Pirat jobbar i princip med att uppmuntra till det som är olagligt. Att man då får pengar från en statlig institution är märkligt, säger Lars Gustafsson, vd på IFPI.

Även från politiskt håll mötte bidraget viss tveksamhet.

– Det är klart att om ett förbund bedriver olagligheter kommer trovärdigheten både hos förbund och regelverk att ifrågasättas, säger Lennart Sjögren, partisekreterare för Kristdemokraterna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Piratpartiet som inte gör någon hemlighet av att man uppmuntrar till fildelning har under året varit en stark röst i debatten om upphovsrätt och personlig integritet.

  ”Allt icke-kommersiellt inhämtande, nyttjande, förädlande och spridning av kultur skall uttryckligen uppmuntras. Lagstiftningen skall ändras så att det görs helt klart att den endast reglerar användning och kopiering av verk i kommersiella sammanhang”, skriver Piratpartiet på sin hemsida.

  Statliga Ungdomsstyrelsen menar att man har synat Ung Pirats organisation och samtliga lokalföreningar i sömmarna och att man inte funnit något som skulle kunna uppfattas som kontroversiellt eller olagligt.

  De menar att Ung Pirat ungdomsförbund uppfyller de kriterier som finns för att tilldelas statligt stöd. Att partiet uppmuntrar till fri feldelning är inte ett problem, menar Ungdomsstyrelsen.

  – Vi anser inte att de uppmuntrar till olagligheter. I så fall hade vi hade inte kunnat delat ut stöd till Ung Pirat, säger Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson och fortsätter:

  – I vissa frågor kan man tycka att de är ute och rör sig i grå terräng. Men vår uppfattning är att de vill förändra lagstiftningen kring upphovsrätt och den åsikten får man ha.

  Hos Ung Pirat togs beskedet om pengarna emot med glädje. Vad pengarna ska användas till ska medlemmarna ta beslut om på ungdomsförbundets partikongress i mars.

  Enligt förbundsordföranden Stefan Flod har Ung Pirats största utgiftsposter tidigare varit informationsmaterial, aktiviteter och demonstrationer.

  – Det här är en stor dag. Det här visar att vi driver en politik som engagerar ungdomar, att ungdomar har tagit ställning och vill driva frågan, säger Stefan Flod.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X