Annons

Ung höst på Stadsteatern

Stockholms stadsteaters höst utspelar sig mellan himmel och helvete på sju scener. Start med finländska skrönor i ”Kalevala”. Klassiker som Brecht och Calderón samsas med nyskrivet av Kristina Lugn och Agneta Pleijel. Yngsta berättaren är Amanda Rolder, som vann Långa Näsans manustävling för högstadieungdomar.

Under strecket
Publicerad

Sofia Berg Böhm, Stefan Norrthon, Andreas Kundler, César Sarachu och Malin Ek gestaltar Calderóns vindlande intriger i ”Livet en dröm”. Premiär på Unga Klara 11 september.

Teater kan nog hjälpa oss att överleva. Den som tycker det låter som en klyscha, har inte hört Amanda Rolder tala inför en fullsatt ”höstsamling” på Stadsteaterns stora scen.
– Unga ska inte behöva dö för att få hjälp.
Alltf ler ungdomar skär sig eller svälter sig till döds. Varför blir dessa rop på hjälp så destruktiva? ”Innanför ögat” heter Amanda Rolders pjäs som får urpremiär på Långa Näsan den 7 oktober. Den handlar om Anna som lider av anorexi, ett inte ovanligt tema i dag. Men för Amanda Rolder kräver realitetens tragiska siffror engagemang; så sent som natten till igår läste hon på nätet dagboken från en flicka som hade tagit sitt liv två timmar tidigare.
Barn- och ungdomsteatern ska betonas och stärkas, lovar teaterchef Benny Fredriksson. Verksamheten Ung scen spelar i Akalla och Skarpnäck, bland annat Suzanne Ostens skilsmässoklassiker från 1975 ”Medeas barn” i nytolkning. Unga Klara hoppas också på extra medel för att skapa ett centrum för barnteaterforskning.

Annons
Annons
Annons