Annons
X
Annons
X

Ung, blyg och stormrik – Allras vd står mitt i stormen

Ung, uppmärksammad och superrik. Så kan man beskriva pensionsbolaget Allras koncernchef Alexander Ernstberger, bara 30 år gammal. Efter SvD:s granskning har bolaget Allra hamnat i blåsväder. Pensionsmyndigheten har köpstoppat bolagets fonder och två styrelseledamöter – ordförande Ebba Lindsö och Thomas Bodström – har hoppat av.

Men vilka är männen som grundat Allra?

(uppdaterad)
Allras usla avkastning
Alexander Ernstberger.
Alexander Ernstberger. Foto: Lars Pehrson

Alexander Ernstberger var bara 22 år när han 2008, tillsammans med den sex år äldre David Persson Rothman, grundade Svensk Fondservice. Bolaget bytte senare namn till Allra, efter att Konsumentombudsmannen kritiserat deras verksamhet. 

Åldern sticker fortfarande ut, även om Alexander Ernstberger nu hunnit bli 30 år. Få andra i hans ålder är koncernchef och medgrundare för ett finansbolag med 250 medarbetare utspridda på kontor i Stockholm, Gävle, Luxemburg och Dubai. Bolaget förvaltar pensioner åt 130  000 sparare i egna premiepensionsfonder med runt 19 miljarder kronor i förvaltat kapital. 

Båda grundarna hade, trots att de var unga när de startade Allra, tidigare erfarenhet av att driva eget. Alexander Ernstberger och David Persson Rothman är i dag huvudägare i Allra, och äger tillsammans drygt 40 procent av bolaget. 

Annons
X

Personer som SvD talat med konstaterar att Alexander Ernstberger har företagandet i blodet – båda föräldrarna har startat och drivit flera bolag och har kunnat ge en hjälpande hand på vägen. 

Alexander Ernstberger skapade rubriker när han vid 21 års ålder noterade sitt bolag Towork Sverige AB på Aktietorget. Han blev därmed börsens yngsta vd. I styrelsen satt it-profilen och styrelseproffset Jessica Stäel von Holstein och den tidigare Sverige-vd:n för Google, Johan Kinnander. Själv lämnade Ernstberger både huvudägarskapet och vd-posten i Towork under 2009, då bolagets ekonomi var körd i botten och man tvingades till en nyemission. 

David Persson Rothman har ett förflutet i telemarketing-branschen och drev bolaget Sales Provider, som bland annat jobbade för bygga upp kundbaser åt Tele2 och Ventelo. Det hela slutade dock i en uppmärksammad och segdragen konkurs.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En annan detalj som sticker ut är avsaknaden av högre utbildning hos de båda grundarna. Ingen av dem har läst ekonomi på universitetsnivå vilket annars får ses som gängse i finansbranschen. 

  I synnerhet bland de som sitter på vd-posten i ett finansbolag är det brukligt att ha någon form av högskoleutbildning. Dock uppger Ernstberger på sajten Linkedin att han har läst en kurs i operativ projektledning på Berghs School of Communications, men enligt skolans noteringar är inte utbildningen slutförd och diplom saknas. I en intervju i FAR:s tidning Resultat i somras berättade Alexander Ernstberger att han hoppade av gymnasiet när han var 17 år. 

  –  Många tyckte att det var korkat och mina föräldrar var nog inte överlyckliga. Men där och då föddes en revanschlust. Jag ville visa alla att det gick att lyckas ändå, säger han till tidningen Resultat.

  I samma artikel förklarar han: 

  – Jag har alltid varit målinriktad och velat tänja på gränserna för vad som är möjligt, säger Alexander Ernstberger.

  Bevisligen går det att nå framgång utan utbildning.

  Många tyckte att det var korkat och mina föräldrar var nog inte överlyckliga. Men där och då föddes en revanschlust.

  Nätverket Founder Alliance tilldelade Alexander Ernstberger utmärkelsen Årets Unga Entreprenör 2015, för sin förmåga att utveckla produkter och tjänster som sysselsätter människor, samt bidra till nytta för kunden.

  Även privatekonomiskt skördar grundarna stora framgångar. Nyligen skapade Alexander Ernstbergers köp av en 250 kvadrat-meter stor villa och en rejält tilltagen strandtomt på Lidingö nya rubriker i affärspressen. Villan blev nämligen fjolårets dyraste när den såldes för 50 miljoner kronor. 

  Allras vd äger även en helikopter, via ett privat bolag, och har utbildat sig till helikopterpilot. Certifikatet från 2013 innebär att han får köra helikopter privat, men inte yrkesmässigt. Via ett annat privat bolag har han även tillgång till en Porsche 911 Turbo. 

  Intresset för strandnära fastigheter och snabba fordon delar han med sin kompanjon. Även David Persson Rothman gjorde ett fastighetsköp under 2016 – en rejäl strandfastighet belägen på Värmdö med ett 330 kvadratmeter stort hus, prislappen hamnade på 23 miljoner. 

  Samtidigt är David Persson Rothman skriven på en bostadsrätt på Östermalm. Han har också två exklusiva bilar i sin ägo – en svart Ferrari F12 och en BMW M7X. 

  Självklart är det svårt att kartlägga om pengarna till dessa investeringar har med utdelningar eller löner från Allra att göra. Pengarna kan komma från många andra håll, ärvda förmögenheter eller högst privata och lyckade fastighetsaffärer. De båda har varit skrivna på en rad olika flotta adresser på Östermalm under åren.

  Få av de personer som SvD kontaktar för att skapa sig en bild av de båda grundarna är beredda att tala med media. En person som arbetat nära Alexander Ernstberger förklarar att han absolut inte vill uttala sig med hänsyn till familjen.

  Det finns även de som antyder att varken Ernstberger eller Rothman är de avgörande hjärnorna bakom uppbyggnaden av Allra. 

  –  Hela det här utlandsupplägget är ju inget man bara gör i en handvändning. Då har man personer som kan det, säger en person i finansbranschen.

  Han var i det närmaste blyg, inte det minsta kaxig.

  Andra personer framhåller att Alexander Ernstberger är en ganska typisk entreprenör, som är målmedveten och drivs av att nå resultat och framgång. 

  –  Han vet vad han vill, och är en sådan person som får det gjort. Alexander är en ambitiös person som med sin bakgrund haft bra förutsättningar för att starta bolag, säger en person som haft kontakt med Alexander Ernstberger tidigt i hans karriär. 

  Samtidigt framhåller flera personer Alexander Ernstbergers lågmälda framtoning. En person som hade konsultuppdrag åt Svensk Fondservice träffade grundarna regelbundet i möten fyra, fem gånger per år berättar att han alltid höll låg profil. 

  –  Han var i det närmaste blyg, inte det minsta kaxig som man kanske skulle kunna tro om någon som bygger upp en finansiell firma. Han var ganska nedtonad och rätt ödmjuk, säger konsulten. 

  Annons
  Annons

  Alexander Ernstberger.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X