Sigrid Combüchen:Unescos lista över kulturarv skadar miljön

Det är många som väljer att resa till Pisa för att ta en selfie med det lutande tornet.
Det är många som väljer att resa till Pisa för att ta en selfie med det lutande tornet. Foto: Foto Robertocappello/Fotogiornal/REX / TT

Turism Världen är full av sevärda platser, så varför prompt åka till Pisa och själv vinkla huvudet fem grader? Socialhistorikern Marco D’Eramo granskar i boken ”The world in a selfie” massturismens drivkrafter och verkningar. 

Under strecket
Publicerad
Annons

Hemingway berättar i ”En fest för livet” om arbetssemestrar i Vorarlberg för 100 år sedan. De var prisvärda, ovärderliga för en ung man som bytt journalistlön mot novellhonorar. Han pausade umgänget med litterära vänner i Paris och tog med fru och junior på pensionatsvistelser. Fina dagar bar etablissemangets gäster skidor av hickory uppför branter tills utsikten var 360 grader. Sedan åkte de ner. En gång. Med paus för vin, korv, flirt och småprat. Han skulle ha varit road av heldagar i ett stort liftsystem, helikopterlyft över det och dristig offpist. Men riktig sport är att mäta sig med naturkrafter, inte brösta sig mot dem. Och han skrev ju inom en ram av autenticitet. Skala 1:1. Så platser man kom till skulle upplevas som de var, inte göras om för turister.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons