UNESCO: Världsarv som hotas av terrorangrepp

Den lista över världsarv som hotas av konflikter och krig innehåller just nu totalt 46 platser. Efter terrororganisationen IS senaste härjning på ett museum i irakiska Mosul riktar UNESCO nu speciellt fokus mot Mellanöstern. Klicka dig vidare för att se vilka världsarv i området som hotas av oroligheterna i regionen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den lista över världsarv som hotas av konflikter och krig innehåller just nu totalt 46 platser.
Slotten Crac des Chevaliers och Qal’at Salah El-Din (Syrien)
De två slotten i nordvästra hörnet av Syrien började uppföras på 1100-talet. Byggnaderna är utmärkta exempel på den förstärkta arkitekturen som infördes i en tid då korsfararna drog fram. ”Det är angeläget att stoppa förstörelsen för alla oavsett religion. Här stod vår kulturs vagga”, säger Marie-Héléne Ahnborg, ansvarig vid UNESCO:s svenska Parisdelegation. Klicka dig vidare för att se vilka världsarv i området som också är hotade.

Aleppo, gamla staden (Syrien)
Inte bara trängseln i Syriens folkrikaste stad (2,5 miljoner) hotar den moské och det citadell som sedan 1200-talet sett assyrier, araber, mongoler, mamelucker, hittitier, och ottomaner härska. ”IS vill radera ut det kollektiva minnet”, säger Marie-Héléne Ahnborg vid UNESCO:s svenska Parisdelegation.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons