”Undviker konsekvent de sociala skyddsnäten”

Sverige måste återinföra en generell pensionsålder. På så sätt blir det tydligt för allmänheten vad som förväntas samtidigt som politikerna får svårare att fly undan ansvaret för arbetsmarknaden och de sociala skyddsnäten. Det säger pensionsexperten KG Scherman efter Bo Könbergs
utspel om pensionerna i lördagens SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad
KG Scherman

KG Scherman

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Annons

KG Scherman var som generaldirektör i dåvarande Riksförsäkringsverket drivande i arbetet med att få en pensionsreform till stånd, men han har sedan slutet på 1990-talet varit kritisk till flera av de bärande delarna i pensionssystemet. Både för att man har övergett principerna för reformen och för att man inte tagit hänsyn till de förändrade förutsättningarna.

– När man formulerade principerna för systemet trodde man att man i framtiden behövde arbeta något år längre för en hygglig pension. Nu vet vi att det är 69 års ålder som gäller för de som är unga idag. Man trodde också på full sysselsättning, så har det inte blivit, arbetslösheten är hög. Detta är bara ett par exempel på hur förutsättningarna har förändrats, säger Scherman.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons