Annons

Undvik vanliga misstagen och kör mer miljövänligt

Tomgång, motorbroms och ettans växel.

Vet du hur du ska göra för att köra så miljövänligt som möjligt?

Faktum är att det finns en rad enkla knep som sparar på miljön.

Här följer fem tips på hur du kan köra mer miljövänligt.

Renault
Foto: Renault
Renault
Foto: Renault
Foto: Renault

1. Undvik tomgången

Se alltid till att stänga av bilen när du stannat, så att den inte står på tomgång i onödan. Detta är inte bara bra för miljön, då bränsleförbrukningen minskar, utan kan över tid även innebära sparade tusenlappar i plånboken.

En fördel med nyare bilmodeller är att de ofta har en funktion för start och stopp, där motorn stängs av automatiskt vid stillastående och går igång igen när det är dags att köra vidare.

2. Undvik första växel

Ettans växel gör bilen stark, och gör så att fordonet orkar komma iväg även i branta uppförsbackar. Men ettans växel innebär även att mycket bensin förbrukas. Det är därför bäst att växla upp så snart du kan efter start – helst inom endast ett par meter.

3. Fortsätt i höga växlar

Låga växlar gör bilen stark, vilket innebär att mer bränsle förbrukas. Och detta gäller inte bara vid start. Men de allra flesta moderna bilar klarar att köras i femmans växel i 50 kilometer i timmen. Om fordonet känns slött eller att det hackar, växla ner.

4. Gör en plan

En av de faktorer som gör störst skillnad är att planera din resa på ett sådant vis att du slipper stanna. Vid start och stopp går det åt mycket energi, så kan du köra mjukare och undvika onödiga stopp är detta att föredra.

5. Motorbromsa

Släpp gasen och låt varvtalet sjunka under 1 200 varv per minut, växla sedan ned. Så enkelt är det att motorbromsa, och här kan du spara mycket bränsle. Bilen rullar längre än många tror när varvtalet är korrekt, och tekniken fungerar bra i synnerhet inför svängar.

Glöm inte att trafiksäkerhet alltid har högre prioritet än att köra miljövänligt.

Annons
Detta är en annons från Renault, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.