Annons
X
Annons
X

Undvik skräckfonderna och spara tusenlappar

Svenska storbanker har i åratal lurat miljontals svenskar på miljardbelopp genom sina populära aktie- och räntefonder. E24 har gått igenom Sveriges största fonder. Tolv stycken sticker ut. Här är de som tar mest betalt och levererar minst.

GRANSKNING | Bankernas fonder

Listan består av stora och välkända fonder - sex aktiefonder, fyra räntefonder och två blandfonder. Enligt E24:s beräkningar har spararna i de tolv fonderna under de senaste fem åren (2005-2009) förlorat 14 miljarder kronor på bankernas bondfångeri. Ja, du läste rätt: 14 miljarder kronor

LISTA Här är fonderna du ska undvika

Annons
X

De här fonderna, som alla förvaltas av någon av de fyra storbankerna, har konsekvent och under en lång rad av år totalt misslyckats med att ge spararna det de betalar för.

Syftet med aktiefonderna och blandfonderna på listan är att på sikt ge spararen en bättre avkastning än det index fonden jämför sig med. Räntefonderna å sin sida ska åtminstone kunna ge en bättre ränta än ett sparkonto.

Bankbluffen - boken som visar dig hur bankerna luras

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även om alla aktie- och blandfonder på listan påstås vara aktivt förvaltade, är de i praktiken att betrakta som indexfonder. Ett tydligt exempel är SEB:s Sverigefond där den enda egentliga skillnaden mot en vanlig indexfond är avgiften.

  Det är också därför SEB:s Sverigefond under en 5-årsperiod får stryk av alla jämförbara indexfonder (åtta stycken), inklusive gratisfonden Avanza Zero.

  Det kan ju verka otroligt att en fond som de senaste åren dragit in 170 miljoner kronor per år i avgifter är sämre än en gratisfond men utifrån den placeringsfilosofi som SEB valt för Sverigefonden är det faktiskt det naturliga utfallet.

  Det otroliga är snarare att SEB fortsätter slussa in sina kunders pengar i en dyr och dålig fond; banken är ju väl medveten om att fonden, med den strategi banken har valt, inte kommer kunna slå index.

  För de fyra räntefonderna är det den höga avgiften som förstör för spararna. Sveriges största räntefond, Swedbanks Absolutavkastning Ränta (tidigare Svensk Obligationsfond) har en avgift på 0,95 procent och en snittavkastning de senaste fem åren på 2,2 procent.

  När avgiften tar en så stor del av avkastningen blir resultatet uselt hur man än vrider och vänder på det. Men det är ju förstås ingenting bankens ”rådgivare” berättar för spararen.

  De tolv fonderna har alltså lite olika inriktning men de miljontals spararna i dessa fonder har en sak gemensamt: De borde alla omedelbart flytta sina pengar.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X