Annons
X
Annons
X

Undvik diabetes med kaffe och te

En ny vetenskaplig sammanfattning visar det som vissa forskare länge har anat: kaffe och te kan minska risken för åldersdiabetes. Nu uppmanas personer med riskfaktorer att dricka mer kaffe.

Forskarna vid universitetet i Sydney undersökte 20 studier med omkring en halv miljon deltagare från hela världen och gjorde en metaanalys, vilket är en välkänd vetenskaplig metod. Tre till fyra koppar kaffe om dagen minskade risken att drabbas av åldersdiabetes med en fjärdedel, och te var nästan lika effektivt. Både svart och grönt te visade sig minska risken för åldersdiabetes. Rapporten publiceras i tidskriften Archives of internal medicine.

– Tycker man om kaffe så kan man dricka det utan dåligt samvete, säger Göran Hallmans, professor i näringsforskning vid Umeå universitet. Antalet deltagare som var med i den här analysen är mycket stort, och därför är den trovärdig, förklarar han.

Det har tidigare diskuterats om kaffet kan ha skadliga inverkningar på hjärta och kärl, men enligt Göran Hallmans är detta inget som är bevisat. Möjligen kan kokkaffe höja kolesterolet, menar han.

Annons
X

Vilka beståndsdelar som orsakar minskningen vet forskarna inte ännu. De diskuterar i rapporten om det kan finnas någon annan förklaring till att man kan se ett samband mellan kaffe och minskad diabetesrisk. Ett tungt vägande bevis är att forskarna kunde se att ju mindre kaffe försökspersonerna drack, desto mindre skydd fick de. Det kan tolkas som att det verkligen är kaffet som är verksamt, och inte något annat som kaffedrickarna har gemensamt. Forskargruppen i Sydney rekommenderar nu sina patienter att dricka mer kaffe och te, förutom att motionera och gå ner i vikt.

Sofia Ny

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X