Annons
X
Annons
X

”De trängde ihop sig i Mauds badtunna”

Från "skäggmobbad" till generalkonsul i New York. Här är Leif Pagrotskys bästa citat.

Leif Pagrotsky i rollen som kulturminister 2005.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

[object Object]
Leif Pagrotsky i rollen som kulturminister 2005. Foto: Bertil Ericson/TT

"Jag måste vara svår att ersätta. Undrar om det inte är någon voodoo inblandad."

Leif Pagrotsky, som i Görans Perssons regeringar först var handelsminister och sedan kulturminister, uttalar sig 2006 om först Maria Borelius avhopp som handelsminister och därefter Cecilia Stegö Chilós avhopp från kulturministerposten.

Annons
X
Annons
X

S-veteranen intervjuas av journalister 2012.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

[object Object]
S-veteranen intervjuas av journalister 2012. Foto: Tomas Oneborg

"Man kan se PPM-sparandet som ett djärvt experiment när det beslutades för nästan 20 år sedan. Nu kan vi konstatera att det blev en dyr flopp. Då bör vi dra slutsatserna av det."

I en intervju med SvD Näringsliv 2012 säger före detta näringsministern Leif Pagrotsky att premiepensionen borde skrotas. Utspelet är unikt. Den politiska uppslutningen var fram tills dess stort. Pagrotsky var den första ledande politikern i något av de fem partierna bakom pensionsuppgörelsen som föreslog att man helt skrotar systemet. Efter hans uttalande blev premiepensionssystemet allt mer ifrågasatt och utreds just nu.

Annons
X
Annons
X

Riksdagsdebatt 1995. Från vänster till höger: Leif Pagrotsky, Anitra Steen, dåvarande planeringschef Knut Rexed. Sittande från vänster till höger, tre dåvarande ministrar: finansminister Göran Persson, vice statsminister Mona och statsminister Ingvar Carlsson.

Foto: Björn Larsson Ask Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

[object Object]
Riksdagsdebatt 1995. Från vänster till höger: Leif Pagrotsky, Anitra Steen, dåvarande planeringschef Knut Rexed. Sittande från vänster till höger, tre dåvarande ministrar: finansminister Göran Persson, vice statsminister Mona och statsminister Ingvar Carlsson. Foto: Björn Larsson Ask

"Jag har svårt att se nyttan med en machovaluta som drar på oss onödig arbetslöshet därför att bankmän i Frankfurt och Paris tar upp en prestigekamp med dollarn."

Leif Pagrotsky gick emot före detta statsminister Göran Persson och var en av nej-sidans frontfigurer i folkomröstningen om euron 2003. I en intervju med GP berättade Pagrotsky att han kände sig illa behandlad och utfryst på regeringssammanträdena då.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Leif Pagrotsky ser föreställningen Svansjön på Bolsjoj-teatern i Moskva i samband med ett statsbesök i Ryssland år 2001.

  Foto: Erhan Güner/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 7

  [object Object]
  Leif Pagrotsky ser föreställningen Svansjön på Bolsjoj-teatern i Moskva i samband med ett statsbesök i Ryssland år 2001. Foto: Erhan Güner/TT

  "Jag är väldigt glad över den här utnämningen. Jag har ett stort intresse av rysk kultur i alla dess former – litteratur, scenkonst så som teater, opera och balett, mat och inte minst film."

  Sällskapet Ryska huset utnämner Leif Pagrotsky till "Årets hedersryss" med anledning av hans intresse för rysk kultur och rysk film.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Alliansen hemma hos Göran Hägglund år 2005.

  Foto: Stefan Jerrevång/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 7

  [object Object]
  Alliansen hemma hos Göran Hägglund år 2005. Foto: Stefan Jerrevång/TT

  "Ända sedan de trängde ihop sig i Mauds badtunna har de ägnat sig åt att försöka få folk att glömma hur deras politiska alternativ ser ut."

  Leif Pagrotsky om Alliansen 2005.

  Annons
  X
  Annons
  X

  En skäggig Leif Pagrotsky tillsammans med en lika skäggig Peter Forsberg på Medborgarplatsen i Stockholm 2006 sedan Tre Kronor tagit OS-guld i Turin.

  Foto: Nils Petter Nilsson/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 7

  [object Object]
  En skäggig Leif Pagrotsky tillsammans med en lika skäggig Peter Forsberg på Medborgarplatsen i Stockholm 2006 sedan Tre Kronor tagit OS-guld i Turin. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

  "Jag har vant mig vid det och tycker om att variera det. Ibland kortar jag ner det och ibland låter jag det växa. Jag trivs bäst med det som det är nu, vildvuxet och mjukt."

  2006 var Leif Pagrotsky Sveriges mest rutinerade minister ändå syntes han inte på Socialdemokraternas valaffischer, förutom i Göteborg. Aftonbladet skrev att han var "skäggmobbad" och Pagrotsky själv konstaterade att en del kanske tycker att hans skägg är för fult. Ändå hade han inga planer på att raka av det.

  Skäggrevaschen kom 2011 då Pagrotskys skägg såldes i en auktion för Musikhjälpen. Det var Centerstudenterna i Uppsala som ropade hem det för 8 100 kronor. De motiverade köpet med att de "i likhet med att Simson förlorade sin styrka när han miste sitt hår hoppas på att Pagrotsky ska förlora sin styrka inför valrörelsen 2014."

  Annons
  X
  Annons
  X

  Leif Pagrotsky var tidig med att ringa via datorn. Här pratar han med sin mamma med hjälp av den då nya tekniken (år 2008).

  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

  Bild 7 av 7

  [object Object]
  Leif Pagrotsky var tidig med att ringa via datorn. Här pratar han med sin mamma med hjälp av den då nya tekniken (år 2008). Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

  2011 hamnade Leif Pagrotsky på en topp tio-lista över bästa tweets enligt Ajour. Pagrotsky har i dag över 50 000 följare.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X