Annons
X
Annons
X

Undervisning måste ge korrekta fakta

BRÄNNPUNKT | DROGFRITT

Kommuner och skolor måste ställa tydliga krav.
Metin Ataseven och Camilla Waltersson Grönvall

Svenska Dagbladets granskning visar att hela 65 kommuner de senaste åren har köpt föreläsningar av en organisation som kallar sig Drogfritt. SvD:s undersökning visar också att Drogfritt är en organisation tätt knuten till scientologerna. Det här är något som hela samhället måste vara uppmärksamma på.

Drogfritt har gömt sig bakom att de är politisk och religiöst oberoende. Även om det är fel att de döljer banden till scientologin så ligger yttersta ansvaret på utbildningsverksamheten och kommunerna att alltid vara vaksamma mot externa föreningar som tas in för undervisning.

Annons
X

Dessutom har informationen från Drogfritt visat sig innehålla stora faktafel. I en tid när allt fler ungdomar lockas att prova droger är det extra viktigt att undervisningen är korrekt och evidensbaserad.

Förra veckan kom nämligen nya rapporter från Ekot om hur drogmissbruket ökar bland ungdomar, främst i storstäderna. Det här måste vi se allvarligt på eftersom det sker bland ungdomar och skolorna tyvärr har kommit att bli vanliga tillhåll för missbruk av droger. Då är det alarmerande att en organisation som Drogfritt tas in för att informera, men i stället kommer med bristfälligt material.

Att det handlar om 65 kommuner och föreläsningskostnader på omkring 750 000 kronor är upprörande. Kommuner och skolor måste ställa tydliga krav då det är de som har mest inblick i elevernas vardag. Därför är det de som kan och i största möjliga mån ska hjälpa dem ifrån att hamna i negativa sammanhang. Vi kan tillsammans se till att våra barn får möjlighet till en god grogrund; det ska vi ta på allvar.

Det är centralt att problemen uppmärksammas för att omgående råda bot på dem innan mer skada görs. Med barn och deras utveckling får vi aldrig slarva – undervisning ska hjälpa, inte stjälpa.

METIN ATASEVEN (M)

riksdagsledamot i Socialutskottet

CAMILLA WALTERSSON GRÖNVALL (M)

riksdagsledamot i Utbildningsutskottet

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X