Annons

Satsning på naturnära jobb gav Ismahan ett arbete

En undersköterska från Somalia släpar ris i Vaxholms skogar. En röjsåg i händerna på en florist från Iran. Och så en skogsingenjör från Syrien som lär sig mer om svenskt skogsbruk.

För vissa är matchningen perfekt – för andra är de subventionerade så kallade naturnära jobben bättre än ingenting alls.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

"Förut var jag rädd för skogen, men det är jag inte längre", säger Ismahan Ali. I Somalia jobbade hon som undersköterska.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 6

Det var i våras som Arbetsförmedlingen föreslog att Ismahan Ali kunde bli en av deltagarna i regeringens satsning på så kallade naturnära jobb.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 2 av 6

Rashad Kanaan sätter på sig utrustningen inför dagens röjsågsutbildning.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 3 av 6

Rashad Kanaan från Syrien lär sig att hantera en röjsåg. Arbetet i Vaxholms skogar ligger långt ifrån det i hamnen i Latakia i nordvästra Syrien, där han ansvarade för säkerhetsarbetet.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 4 av 6

"Hade det här varit ett riktigt jobb hade jag kanske kunnat få en egen lägenhet", säger Rashad Kanaan som önskar att anställningen på Skogsstyrelsen vore tills vidare.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 5 av 6

Floristen Shaghayegh Silakhori från Iran har praktiserat på en blomsterbutik i Åkersberga norr om Stockholm – men de kunde inte anställa eftersom de redan hade tillräckligt med personal.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 6 av 6

Ett tiotal personer tar en paus utanför Skogsstyrelsens lokaler i Vaxholm, norr om Stockholm. Halva gänget ägnar dagen åt en utbildning i röjsågning, resten släpar ris på Svenska fastighetsverkets marker en bit bort.

Ismahan Ali tillhör den senare gruppen. Hon kom till Sverige från Somalia för fyra år sedan. Den mesta av tiden har hon tillbringat hemma med de fem barnen, eller på kurser i svenska. Det här är hennes första heltidsjobb.

Annons
Annons
Annons