Annons

Ivar Arpi:Underskattar Folkhälsomyndigheten corona?

Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Foto: Fredrik Persson/TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har konsekvent underskattat coronaviruset. Andra experter rekommenderar fler och kraftigare åtgärder. Saktfärdighet kan straffa sig.

Under strecket
Publicerad

Lyssna på myndigheterna. Lita på experterna. Låt bli att killgissa om komplexa frågor. Goda råd, i de flesta lägen, men särskilt nu. Corona, eller Covid-19 för finsmakarna, oroar många. Vad gör man om man är orolig? Man googlar, läser på och diskuterar med nära och kära. En fråga som dyker upp direkt är: vad vet Folkhälsomyndigheten som andra inte vet?

Nyss meddelade Världshälsorganisationen att man klassar coronaviruset som en pandemi. Och i dag hemställde Folkhälsomyndigheten till regeringen att förbjuda sammankomster med över 500 deltagare. Men det gäller inte arbetsplatser, skolor eller andra privata samlingar. Inte kryssningar heller, om någon undrar. På dagens pressträff ville statsepidemiolog Anders Tegnell inte heller utfärda några förbud mot att besöka äldreboenden, trots att äldre är de hårdast drabbade.

Annons
Annons
Annons