Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Underskatta inte överbeskattning

Det var inför vårbudgeten 2006 som Göran Persson på sitt karaktäristiska vis utstötte ”Nu ska pensionärerna ha sitt...!” Detta var inte enbart ett uttryck för Perssons erkända empati för samhällets äldsta. Vänligheten var även ett nog så tydligt utfall av en garvad politikers vana att se budget och skattemedel som statens egen kaka att fördela. Perssons budget var nygräddad och pensionärerna skulle få en smakbit i all barmhärtighet.

Också i dag när Anders Borg traskar Drottninggatan fram med budgeten i blågult band kommer nyhetssändningarnas frågor och svar röra vilka grupper som trakteras och med hur mycket. Den politiskt sluge tänker att budgetarbete handlar om röster och tecknar in så många grupper som möjligt som ”ska få sitt”.

Alliansregeringen har hittills sänkt skatterna med drygt 130 miljarder kronor. Det är inte fy skam. Gränsen mellan medborgarna och de styrande har förflyttats några grader och den kommer sannolikt inte att skjutas tillbaka. Det är en förändring som handlar om makt. Mindre utrymme för politiken betyder något större makt för medborgarna.

Annons
X

Neoredaktören Mattias Svensson skrev i går i
Aftonbladet att ”det är ett otacksamt slit i politiken att försöka gynna breda intressen. Ska de många arbetande få några hundralappar mer i plånboken tar det flera miljarder i anspråk i statsbudgeten. Moderaterna har ändå gett sig sjutton på att det ska gå, och har nu med den övriga alliansen i fem steg knaprat ner skatten för vanliga löntagare.”

Den sista stora budgetnyheten, ett femte jobbskatteavdrag, föregicks av ett antal mindre utspel. Budgeten är det årliga tillfället för allianspartiernas egen ”catwalk” och av medborgarnas skattepengar har man exempelvis lovat att instifta en grön investeringsfond samt nya medel ”för överenskommelser med idéburna organisationer”. Kanske lockar det någon. Men för medborgarna är varje budget intressant främst för att den ger besked om hur det kommande årets personliga finanser ser ut. Vad har man att förhålla sig till? Sådant som lite slarvigt brukar kallas för plånboksfrågor, inte sällan illustrerade med tydlig grafik i nyhetskanalerna. (Sedelbunt som motsvarar lön efter jobbskatteavdrag för förvärvsarbetande kvinna jämförs med sedelbunt motsvarande föräldrapenning för icke förvärvsarbetande kvinna. Syftande till att påvisa orättvisa.)

Ju större del av skattebetalarnas medel som den politiska makten tar i anspråk, desto viktigare blir budgetnyheterna för gemene man. Underskatta därför aldrig en rejäl skattesänkning. Dels för att grafiken taktiskt kan visa att den som gnetar på får behålla lite mer av sin inkomst efter skatt, dels för att det är bättre att vi själva i större utsträckning fördelar våra inkomster mellan sådant vi finner viktigt än att statsråden i självpåtagen givmildhet gör det.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X