Annons

Undernäring stor hälsorisk i vården

Fyra patienter av tio är undernärda eller har akut risk för att bli, visar en färsk undersökning på Karolinska sjukhuset. Där införs nu nya rutiner för att tidigt fånga upp näringsbrister som utgör en hälsorisk och försvårar patienternas tillfrisknande.

Uppdaterad
Publicerad
Med bra mat kan tillfrisknandet påskyndas och liv räddas.  Arkivbild från centralköket på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Med bra mat kan tillfrisknandet påskyndas och liv räddas. Arkivbild från centralköket på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Undernäring
är ett mycket vanligt men ofta förbisett tillstånd bland patienter inom sjukvården. En undersökning av samtliga 907 vuxna patienter som en dag i november 2013 skrevs in på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge visade att 362 bedömdes vara i riskzonen för undernäring och var i behov av speciella insatser. Det motsvarar en andel på 40 procent av alla vuxna patienter.

Med bra mat kan tillfrisknandet påskyndas och liv räddas. Arkivbild från centralköket på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons