X
Annons
X

Undernäring hotar svårt sjuka

Nästan varannan patient i slutenvården är undernärd eller i riskzonen att bli det och löper därmed ökad risk att dö i förtid. Försök med lokal och vällagad mat har däremot visat att patienterna äter mer och mår bättre. Fjärrproducerad mat ökar i stället risken för undernäring, menar en expert.

Redan för tre år sedan skrev Tommy Cederholm, Uppsala-professor i klinisk nutrition, en artikel i Läkartidningen där han konstaterade att alla beslutsinstanser från sjukhusledningar och upp till regering tycks sakna kunskap om kostens betydelse för patienternas hälsa.

Den kritiserade satsningen på centraliserad sjukhusmat i Stockholm som SvD berättade om i går bekräftar bilden.

Nyopererade John Wallmark på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X