Underkänt för tre av fem borreliatest

Tre av de fem borreliatest som finns på den svenska marknaden får underkänt. Det visar en studie från Linköpings universitet som Dagens Nyheter tagit del av.

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Varje år smittas tusentals svenskar av borreliabakterier, som överförs av fästingar. Sjukdomssymptomen på borreliainfektion kan variera kraftigt. Ibland upptäcker patienten en ringformad hudrodnad kring fästingbettet, men det sker bara i ungefär hälften av fallen.
Ibland är dock symptomen mer diskreta, till exempel långvarig ledvärk eller huvudvärk. Eftersom symptomen varierar så kraftigt är behovet av ett tillförlitligt test stort. Men nu får tre av de fem testerna som finns på den svenska marknaden underkänt.

- Bara två test fungerade bra och gav positivt utslag på de flesta blodprover från smittade patienter, säger läkaren och forskaren Christina Ekerfelt till Dagens Nyheter.
De underkända testerna gav utslag även när patienterna inte hade någon infektion.
Problemet med borreliatesterna är enligt Ekerfelt att de bara visar om det finns antikroppar mot borreliabakterier i blodet, något man exempelvis kan ha om man blivit biten och genomgått behandling långt tidigare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons