Recension

Robin HoodUnderhåller utan trikåer

Förhandssnacket inför Ridley Scotts tolkning av Robin Hood-legenden har bådat illa. Produktionen har dragits i långbänk, huvudrollsinnehavaren Russell Crowe har upprepade gånger begärt att manuset ska skrivas om och med åren har hela projektet börjat lukta en desperat regissörs önskan att upprepa en tio år gammal succé. Att göra en ny Gladiator.

Under strecket
Publicerad
Annons

Men farhågorna om ett osammanhängande hafsverk besannas inte. Brian Helgelands manus är ett skamlöst men fiffigt hoppusslande av myter och historia som håller intresset vid liv hela vägen, trots några enormt långsökta sammanträffanden. Här är Robin Longstride en enkel bågskytt, som på vägen hem från korstågen iklär sig en död riddares identitet och får en avgörande roll i ett England på tröskeln till inbördeskrig.

Persongalleriet känns igen, från Lille John till Prins John. Den sistnämnde spelas med intressant ambivalens av Oscar Isaacs, och Danny Huston gör en ovanligt osympatisk Rikard Lejonhjärta, vars förkärlek för plundring blir hans fall redan tidigt i filmen. Men klarast lyser Cate Blanchett som Marion, knappast någon jungfru utan en stenhård änka som ifrågasätter kyrkans makt och folkets rättslöshet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons