Annons

Systrar 1968Underhållande och tänkvärd systerkamp i SVT:s juldrama

Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) och Ingela (Anna Åström) i ”Systrar 1968”.
Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) och Ingela (Anna Åström) i ”Systrar 1968”. Foto: SVT

Karin är med om en omvälvande sommar 1968 när hon som nyutexaminerad journalist får arbete på en lokaltidning i Ystad. Mest minnesvärt i ”Systrar 1968” är det medelålders paret, med Livia Millhagen som pånyttfödd hemmafru.

Under strecket
Publicerad

”Jackson Pollock, vem är det?” I första avsnittet av SVT:s nya miniserie befarar en av Ystads förnämaste hemmafruar (Livia Millhagen) att hon blivit förlöjligad av familjens nya inneboende från Stockholm, dramats huvudperson som i ögonen på en lantis är självsäker på gränsen till överlägsen. Hustruns man (Jens Hultén) – traktens store företagare – menar att hon nog inte blivit gjord till åtlöje, snarare att gästerna från huvudstaden bara är väldigt annorlunda.

En kulturkrock mellan två kvinnor har ägt rum, men signifikativt och rätt vackert framträder här insikten om tv-seriens bärande tema: kvinnor beredda att upplysa andra kvinnor om såväl konstens berömdheter som samhällets oegentligheter. Mest självklart sker upplysningsarbetet genom just huvudpersonen, den nyutexaminerade journalisten Karin (Mikaela Knapp) som söker jobb i huvudstaden men får nöja sig med ett sommarjobb på en lokaltidning i Ystad, ett arbete som henne cancersjuka mamma nog har fixat. 

Annons
Annons
Annons