Annons
Recension

The knowledgeUnderhållande hjärngympa om att hitta rätt

Gunilla Heilborns ”The knowledge” handlar om navigation men också om konsten att gå vilse.
Gunilla Heilborns ”The knowledge” handlar om navigation men också om konsten att gå vilse. Foto: Lina Alriksson

”The knowledge” innehåller väldigt lite dans men är en synnerligen underhållande hjärnkoreografi. Gunilla Heilborn navigerar med absurd humor i vår existens, skriver Anna Ångström.

Under strecket
Publicerad

Jag älskar forskning, utbrister Gunilla Heilborn medan hon dansar runt i något som ska illustrera hur hjärnan kan luras att tro att kroppen hoppar mellan olika rum. Eller hur det nu var.

”The knowledge” må innehålla väldigt lite dans, men är istället en synnerligen underhållande hjärnkoreografi – en scenisk särling som kombinerar fakta-, citat- och bildspäckat föredrag med filosofiska och alltmer absurda utvikningar om hur vi människor försöker navigera i tillvaron. Från antiken till i dag. Efter en rad fantastiska utflykter i Heilborns mentala landskap via ensembleuppsättningar om utopiska drömmar och mål på teman som femårsplaner, Akademien, Everest, Alaska och Gorkijparken, står koreografen/regissören/filmaren nu för första gången på många år åter ensam på scenen – och är perfekt i rollen som performern Heilborn.

Annons
Annons
Annons