Annons
X
Annons
X

Undergången först på julafton

Johan Normark, doktor i arkeologi och forskare vid Göteborgs universitet, förnekar att den påstådda profetian om jordens undergång 21 december 2012 har något med mayafolkets kalender att göra.

– Troligtvis är beräkningen felaktig. Just den här kalendern slutade användas av maya på 900-talet och när spanjorerna kom 600 år senare var den inte längre i bruk. Det finns bara en formel som passar med den enda kända daterbara händelsen i forntida inskriptioner, som är en solförmörkelse omnämnd på en arkeologisk mayaplats. Och enligt den korrelationen infaller ”slutdatumet” på julafton, säger Johan Normark.

Finns det något i kalendern som motsäger jordens undergång?

– Ja. Maya har inte förutspått världens undergång. I den forna mayastaden Palenque omnämns till exempel en framtida händelse omkring 4772 e.Kr.

Annons
X

Vad tror du att det är som gör att New Age-anhängare har tagit fasta på maya och 2012 som undergångsår?

– De gillar datum att hänga upp saker på, det är som en deadline. De flesta av dem är inte intresserade av arkeologer, det är för materialistiskt tycker de. Många maya är kritiska till det så kallade 2012-fenomenet och den turismindustri som gör stora ekonomiska vinster i anslutning till detta datum. Den 21 december kommer en demonstration mot domedagsturismen att arrangeras av Guatemalas kulturdepartement i Guatemala City

Är det här sista gången vi får höra om jordens undergång?

– Troligen inte. Människors behov av att fastställa ett slutdatum för den rådande ordningen tycks omättlig. Därför förutspår jag att 2012-anhängarna under 2013 vänder sig mot den 2 oktober 2027, vilket är nästa gång då aztekernas 52-års cykel når sitt slut. Och skulle jorden till slut gå under är det i alla fall inte mayas fel.

Populära quizer om vetenskap:

Vem var det som fräste åt Albert Einstein? quiz.svd.se Har du koll på de nya vetenskapliga rönen? quiz.svd.se Vilken vetenskapsmandog hos drottningen? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X