Annons

Erik Sidenvall:Undergång och utopi är ofta syskon i tanken

Den irländske 1800-talsprästen John Nelson Darbys apokalyptiska tankemönster har fått förnyad aktualitet i vår tid. Populärkulturens undergångsvisioner reflekterar mycket av vår tids osäkerhet och rädsla, men de låter oss också ana den postmoderna människans nostalgiska längtan.

Under strecket
Publicerad

I dagens amerikanskt influerade populärkultur är apokalyptiken ett återkommande tema. Filmer med namn som ”End of Days” och ”Armageddon” manar fram vaga skuggor av de visioner som tillskrivs den gåtfulle Johannes på Patmos. Det är framför allt Uppenbarelsebokens bildvärld som blivit inspirationskällan framför andra; i tidningar och böcker, i välsminkade tv-serier, men också i mer seriösa samtidsskildringar, möts vi av apokalypsens scener och klassiska fraser. Denna mer kommersialiserade rörelse närs och inspireras givetvis av vissa amerikanska kristna grupperingar som av allt att döma stärkt sina positioner de senaste åren. Dessa riktningar håller ett vakande öga på tidens händelser och är ofta snara att föra samman profetia med nyhetsflöde.

Att både terrordåden den 11 september och det nyligen avklarade tusenårsskiftet tolkats i ljuset av bibliska profetior förvånar säkert ingen, men även Tjernobylkatastrofen har av somliga ansetts förebådad i Bibelns sista bok. Fokus för dessa grupper är dock i allmänhet de orosmoln vilka ständigt seglar upp på Mellanösterns himmel och som, vart och ett, kan bli till tecken vilka visar hän mot den annalkande stormen. Med Bibeln i högsta hugg tolkar man samtidens konvulsioner: kanske var det ukrainska kärnkraftverket den bibliska stjärnan Malört som skulle göra en tredjedel av vattendragen bittra? Eller vad stod det om Babylons undergång och om dess härskares fall i Uppenbarelseboken? Söker man i dag på sökord som rapture och apocalyps på internet får man ett inte föraktligt antal träffar vilka oftast leder vidare till hemsidor med namn som Tribulation.com och Prophecycentral.com - oftast i sin tur kopplade till grupper väl rotade inom den protestantiska amerikanska fundamentalismen.

Annons
Annons
Annons