Vägen hit: Underdogsen som aldrig gav upp

Mitt i den varma Pragnatten stod så tillslut det svenska U21-landslaget där som Europamästare i fotboll. Här är tillbakablicken om den långa och krokiga vägen fram till det osannolika guldet. Här är historien om ett landslag som gång på gång trotsade alla odds och aldrig gav upp.

Publicerad
Annons

6 september 2013. Polen har precis tagit ledningen i EM-kvalpremiären på Swedbank-stadion i Malmö. Men Sverige replikerar med två snabba mål av Simon Thern och Branimir Hrgota och i andra halvlek gör Mikael Ishak 3–1 till Sverige. Trots mardrömsstarten inleds här Sveriges långa EM-resa med tre tunga poäng.

”En lite chockartad öppning. Skönt att vi snabbt kunde resa oss”, säger förbundskapten Håkan Ericson, till Svenska fotbollförbundets hemsida efter matchen.
Vid det här laget anar givetvis inte Håkan Ericson i vilken utsträckning begreppet ”resa oss” ska bli synonymt med det här landslaget.
Men redan i match nummer två, borta mot Turkiet, räddar Sverige en poäng i 93:e minuten och kanske börjar Ericson och kompani redan här inse att man har att göra med ett lag som inte slänger in handduken i första hand.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons