Annons

Underbart porträtt av en motvillig rebell

Jörn Donner, född 1933 i Helsingfors, är författare, filmregissör, filmproducent, kritiker och politiker.
Jörn Donner, född 1933 i Helsingfors, är författare, filmregissör, filmproducent, kritiker och politiker. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns absolut inget av sentimentalitet i Jörn Donner, där han vandrar av och an i den väldiga patriciervåningen i centrala Helsingfors. Han säger sig ha haft nära till självmord men överlevt av kärlek till livet. Sitt eget liv. Torbjörn Elensky ser fram emot nästa bok av en lovande 80-plussare.

Under strecket
Publicerad

Suomi Finland har skrivit en bok om en 84-årig man som heter Jörn. Han är sjuk, har haft cancer i flera omgångar, som kan ha att göra med att han utsattes för strålning då han i sin ungdom gjorde vapenfri tjänst på ett sjukhus. Hans hörsel är nedsatt, men det gör honom detsamma, för han har ändå redan hört det mesta, och de få gånger han använt den hörapparat han fått har han bara blivit besviken på det ytliga, förutsägbara, i den mesta konversationen.

Hans jämnåriga spelar golf, men han är fortfarande aktiv, han skriver, filmar, tänker och ser hur livet sakta men säkert närmar sig sitt slut. Han är en roll som söker sin författare, men som dagligen påminns om världens orättvisor. Han säger sig ha haft nära till självmord, men överlevt av kärlek till livet. Sitt eget liv, inte andras. Att älska andra som sig själv är svårt.

Annons
Annons
Annons