Recension

Anteckningar från en liten FiatUnderbar Polenresa i en Fiat

SKRATTFEST De tre vännerna som åker bil till Polen för att sprida kompisens aska i ett berg glömmer ­ofta bort sin dystra mission. Zbigniew Kuklarz andra roman är full av infall och dråpliga situationer och får recensenten att skratta mer än på många år.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det lär finnas en miljon männi­skor med rötter i andra länder och kulturer i Sverige, och det har börjat avspegla sig på allvar i den svenska litteraturen. Det har bara varit en tidsfråga innan de skulle uppenbara sig på den litterära scenen: sådana författare som i stort sett har vuxit upp i Sverige, och som behärskar svenska, men vars föräldrar betecknas som invandrare. 2005 debuterade pseudonymen Zbigniew Kuklarz med boken ”Hjälp jag heter Zbigniew”.

Det är viktigt att understryka att detta inte är – som det lite nedlåtande brukar heta – invandrarlitteratur; sådan författas inte på svenska. Det karakteristiska med Kuklarz bok är att den är skriven av en ung man som förhåller sig skämtsamt skeptisk till både den svenska och den polska kulturen. Den sortens outsiderposition – vinglandet mellan två kulturer – kommer att förnya och berika den svenska litteraturen omåttligt, om den inte redan gjort det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons