Annons

North around the Baltic seaUnderbar musik som flyger fritt runt Östersjön

Jacob Koranyi medverkar i ”North around the Baltic sea” på Musikaliska.
Jacob Koranyi medverkar i ”North around the Baltic sea” på Musikaliska. Foto: Anna-Lena Ahlström

Som flyttfåglarna har musiker och tonsättare i festivalen ”North around the Baltic sea” under hösten förflyttat sig från land till land i Norden. Sofia Nyblom hör dem vid mellanlandningen på Musikaliska, vid Nybroviken i Stockholm.

Publicerad

Få begrepp är väl så ifrågasatta idag som nationalismen. Därför blir det fascinerande att ta del av ett möte mellan några av Nordens främsta kammarmusiker och tonsättare, där gränserna suddas ut och improviserade avsnitt bygger broar mellan verken och skapar en känsla av att sväva fritt i luften. Som fåglarna.

Ändå saknas inte karaktärsdrag. Upproriskheten hos litauiska Raminta Šerkšnytė, den förandligade ödmjukheten hos lettiske Peteris Vasks, den flödande melankolin hos Edvard Grieg och Anna-Lena Laurins skarpa skönhet— alla har sin egen nyans, samtidigt som färgerna smälter samman i en nordisk-baltisk palett droppande av havsskum, susande trädgrenar, måsskrik. Projektet är tillkommet för att fira de baltiska staternas självständighet för 100 år sedan, och gruppen har beställt nya verk av baltiska tonsättare.

Annons
Annons
Annons