Under din yta bor det en rasist

Att förändra de uttalade åsikterna är inte så svårt, men att nå ner till de outtalade attityder som bubblar under den välpolerade ytan tar mycket längre tid.

Under strecket
Publicerad
Annons

När uttalat fördomsfria svenskar testas i psykologernas laboratorium visar det sig att under den politiskt korrekta ytan rör sig en mängd negativa känslor som kopplas ihop med ”de andra” - främlingar av olika slag.
Det som kanske är mest skrämmande är att om man gör samma test med personer som har uttalat rasistiska åsikter istället, så är det ingen större skillnad mellan de ”fördomsfria” och rasister.

Rasism är en beståndsdel i det svenska modernitetsprojektet - folkhemsbygget - och som sådan har den präglat institutioner, kollektiva identiteter och föreställningar om omvärlden, enligt geografiprofessorn Allan Pred (vid Berkeleyuniversitet i Kalifornien ), som särskilt intresserat sig för Sveriges ”globalisering”. I forskningsverket ”Even in Sweden” hävdar han att vi gör det alltför lätt för oss genom att förlägga vår bild av rasismen till specifika platser som Sjöbo och Trollhättan och därigenom vägra att se rasismen som en del i det svenska samhället.
De flesta studier av outtalade fördomar som gjorts hittills är amerikanska och studerar vita människors syn på svarta. Sedan några år tillbaka jobbar en grupp på institutionen för psykologi i Uppsala med att studera outtalade och uttalade fördomar i Sverige. En av dem är Nazar Akrami.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons