Annons

Undantagstillstånd utlyst i Bangkok

Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva har i ett tv-sänt tal till nationen utlyst undantagstillstånd i Bangkok och kringliggande områden, rapporterar AFP.

Under strecket
AFP, TT
Uppdaterad
Publicerad
Den här videon är tyvärr inte tillgänglig

Enligt Abhisit innebär beslutet att ledarna för de så kallade rödskjortorna nu kan gripas. Det innebär också att folksamlingar med fler än fem personer förbjuds och att polis och militär får långtgående befogenheter. Det är fjärde gången som undantagstillstånd utlystes i Bangkok sedan 2008.

Tidigare i dag flögs thailändska ministrar ut från parlamentet i Bangkok med militärhelikoptrar sedan uppretade demonstranter stormat byggnaden - en dramatisk upptrappning av de så kallade rödskjortornas försök att fälla regeringen.

Skyddade av beväpnade soldater landade två Blackhawk-helikoptrar på parlamentets tak för att undsätta ministrarna sedan andra parlamentsledamöter redan tagit sig därifrån.

Hundratals demonstranter hade då tagit sig förbi avspärrningarna och in på parlamentsområdet genom att köra en lastbil rakt genom grindarna.

Annons
Annons

– Vi har fullgjort vårt uppdrag, sade en av protestledarna till folkmassan sedan parlamentets session avbrutits och ledamöterna flytt. En av dem som gav sig av när rödskjortorna närmade sig parlamentet var premiärminister Abhisit. Han begav sig till den militärförläggning i norra Bangkok där han haft sin bas under merparten av den senaste veckans protestaktioner i huvudstaden.

I går sade Abhisit att han kortar av sitt planerade deltagande i ett regionalt toppmöte i Vietnam i veckan. Nu kommer beskedet att premiärministern också helt uteblir från toppmötet i Washington den 10-15 april om kärnvapenterrorism.

Regeringen har tidigare hotat att arrestera demonstranterna, vars massprotester delvis lamslagit Bangkoks ekonomiskt viktiga hotell- och shoppingkvarter.

Men inga rödskjortor har gripits och säkerhetsstyrkorna har avstått från att skingra de tiotusentals regeringsmotståndarna med våld.

Demonstranterna, som stöder den avsatte och landsflyktige premiärministern Thaksin Shinawatra, tog det som en stor framgång när polisen och militären i går vek undan i de båda sidornas kraftmätning i turistkvarteren. Efter dagens stormning av parlamentet lämnade de flesta rödskjortor parlamentsområdet igen.

Bangkok TT-AFP

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons