Annons
X
Annons
X

Undantaget bör inte bli regel

ÖVERVAKNING | 14 DAGAR TILL FRA-OMRÖSTNINGEN

Det är en klassiker på filmduken. Soldaten som trotsar det buskbrynta, cyniska befälet och följer sitt hjärtas order i stället. Säkert hejar du som jag på soldaten.

Det betyder inte att vi tycker att ett försvar ska fungera efter en ”gör som du vill-princip” – det betyder bara att vi är vänner av undantaget som bekräftar regeln. Är man det, bör man också ogilla förslaget om att FRA ska få avlyssna all tele- och internettrafik som passerar landets gränser.

Vid en demonstration här i Stockholm i helgen spelade Piratpartiets Rickard Falkvinge upp ett samtal med FRA:s förre överdirektör, i vilket denne säger att ”upp­giften” (att avlyssna telefonsamtal) ”har funnits tidigare, men på det här sättet blir den laglig”.

Annons
X

Naturligtvis. Det skulle förvåna mig enormt om det inte hade smyglyssnats då och då. Vi har en IB-affär bakom oss som ger en vink om hur säkerhetsarbete bedrivs – och alltid har bedrivits. Delvis öppet och korrekt, delvis i skuggigare marker. Det ligger i arbetsområdets natur. Det är fel, men det överraskar inte.

Regler böjs och bryts, därefter får vi avslöjanden, skandaler och granskningsprocesser. Det viktiga är dock att integriteten alltid är högsta hönset bland principerna. Det är så medborgarna garanteras schyssta spelregler. FRA-förslaget bryter den maktbalansen, till medborgarnas nackdel. Undantaget blir regel och integriteten för­tvinar. Det räcker om en handfull borgerliga riksdagsledamöter trotsar partipiskan den 17 juni.

Jag går ner på knä, herrar och ­damer på taburetterna. Var den där soldaten! Tryck nej.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X