Annons

Undantagen gör Ullenhags förslag tandlöst

Lagförslaget om att se bristande tillgänglighet som en form av diskriminering kommer inte i någon större utsträckning att bidra till ett samhälle där fler kan delta på lika villkor. Det är särskilt två delar i förslaget som vi anser gör diskrimineringsskyddet i stort sett verkningslöst.

Publicerad

Lagrådsremissen om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering presenterades av regeringen den 3 mars. Efter drygt 20 års väntan fick vi inom funktionshinderrörelsen äntligen känna en gnutta glädje. Nu skulle vi få det verktyg som vi så hett eftertraktat för att få slut på den utestängning som många av oss utsätts för dagligen när vi ska ta oss till arbetet, ta del av skolundervisningen, handla i närbutiken, gå på restaurang, ta del av kulturutbudet eller göra en semesterresa.

Vi stärktes i vår uppfattning när ansvarig minister Erik Ullenhag i en debattartikel på dessa sidor tydliggjorde att det var dags att se åtgärder för tillgänglighet som en rättighet och inte som ett resultat av andra människors välvilja. Att skapa ett samhälle där alla kan delta är en fråga om mänskliga rättigheter, slog Ullenhag fast.

Annons
Annons
Annons