Annons
X
Annons
X

Unckel välkomnar huliganregister

Djurgården har fått klartecken från Datainspektionen (DI) att upprätta ett register över bråkiga supportrar.

Per Unckel, regeringens nationelle samordnare för huliganfrågorna, välkomnar DI:s beslut.

– Det är glädjande. Jag har tidigare sagt att om inte DI säger ja, skulle jag vara beredd att gå direkt till regeringen för att begära en lagändring, säger Unckel till TT.

Av TT
(uppdaterad)

Även Malmö FF och AIK kommer nu så fort det är möjligt att ansöka om ett undantag för att kunna upprätta ett huliganregister.

– Vi har gått och väntat på vad som händer med Djurgårdens ansökan. Vi hade ett möte i morse där vi beslutade att vi ska lämna in en ansökan, säger AIK fotbolls säkerhetschef Henrik Koch till TT.

Sannolikt kommer andra klubbar begära tillstånd att upprätta liknande register.

Annons
X

– Jag hoppas nu att DI medger undantag även för andra klubbar som har det här behovet, inte minst eftersom ett undantag är en snabbare väg att gå än en lagändring, säger Per Unckel.

Tillståndet ses som ett viktigt steg för att öka säkerheten på arenorna.

Efter den senaste skandalen i svensk fotboll, då en Malmösupporter tog sig in på planen och attackerade Helsingborgs målvakt, förnyades kraven på att kunna registrera bråkmakare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Datainspektionen säger nu ja till Djurgårdens begäran. De samhällsproblem som läktarvåldet medför överväger skyddet mot den personliga integriteten, anser myndigheten.

  – Ett viktigt beslut som ger oss förutsättningar att hålla personer som inte är välkomna utanför arenan. Vi börjar arbeta med detta omedelbart, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården fotboll, till SvD.

  Registret ska innehålla personuppgifter om risksupportrar med bilder så att de kan identifieras vid entréerna.

  Datainspektionen ställer en rad villkor. Bland annat får inte uppgifterna lagras digitalt två år efter att en avstängning upphört.

  Bara ett fåtal ska ha tillgång till registret. Uppgifter ska kunna lämnas vidare till Svenska fotbollförbundet och åklagare vid beslut om tillträdesförbud. Polis ska också kunna få information ur registret.

  Datainspektionen skriver i ett pressmeddelande att man kommer att följa upp hur registret används. Generaldirektören Göran Gräslund säger också att om allt fler klubbar inför register över avstängda supportrar borde det regleras i särskild lagstiftning.

  ”Är det här startskottet för att fler klubbar inför register över avstängda supportrar och att klubbarna utbyter sådana uppgifter med varandra, så anser vi att det bästa vore att detta regleras i särskild lagstiftning. Det påpekade vi redan 2007 för regeringen och dess utredare i den då pågående utredningen om ordningsstörningar i samband med idrottsarrangemang”, säger Gräslund.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X