Annons

Ulvaeus sjunger ut

Han har aldrig yttrat ett ord om religion och politik. Men när han kände att religiösa fundamentalister flyttade fram sina positioner mådde han fysiskt illa.

–  Jag var tvungen att göra motstånd, säger Abba-musikern Björn Ulvaeus, som just nu håller på att skriva soundtracket till filmen Mamma Mia med Meryl Streep i huvudrollen.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

Naturligtvis är det Abba som Björn Ulvaeus är mest känd för. Den världsberömda kvartetten som hittills sålt 350 miljoner skivor med hits som Dancing queen och Knowing me, knowing you. Men den senaste tiden har han engagerat sig mer i hotet mot yttrandefriheten och gått till attack mot påven, George W Bush och fanatiska islamister.
Striden om Muhammedteckningarna, fatwan mot författaren Salman Rushdie, bortplockandet av föremål på Världskulturmuseet i Göteborg och att islamkritikern Ayan Hirsi Ali blev utkörd från sitt hemland Holland har upprört honom.
När Deutsche Oper i Berlin i höstas tog bort Mozarts opera Idomeneo från repertoaren, av rädsla för islamisters hämnd för att det visas avhuggna huvuden av Muhammed och Jesus, pratade Björn Ulvaeus i Ekot om ”den fria konsten som hukar för skränande hopar i Mellanöstern” och att ”påven och islamisterna är lika goda kålsupare”.
I debattartiklar har han konstaterat att det var fel av påven Benedikt XVI att be om ursäkt för det medeltida
citatet om Muhammed, som ledde till uppmaningar om att döda påven, nedbrända kyrkor och en mördad nunna. Ulvaeus varnar för att rädslan håller på att strypa konsten: ”Vad blir det av oss om inte konsten får provocera och utmana alla företeelser i samhället, inte minst religionerna”, frågade han
i en debattartikel i Expressen. Han menar att det aldrig finns någon anledning att visa respekt och hysa
tolerans för intoleransen.

Annons
Annons
Annons