Annons

Ultraortodox feminist: ”Extrem sekt i tv-serien”

I tv-serien ”Unorthodox” berättas om hur den kvinnliga huvudperson Esty lämnar sin ultraortodoxa, chassidiska grupp i New York och flyr till Berlin.
I tv-serien ”Unorthodox” berättas om hur den kvinnliga huvudperson Esty lämnar sin ultraortodoxa, chassidiska grupp i New York och flyr till Berlin. Foto: Anika Molnar/Netflix

Håret rakas av, de får inte jobba eller spela piano. Tv-serien ”Unorthodox” belyser kvinnoförtryck i ultraortodox miljö. Men det går att vara feminist och ultraortodox – SvD har intervjuat Pnina Pfeuffer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Pnina Pfeuffer är en ultraortodox kvinna som håller på religionen och traditionerna. Hon är också feminist. Det innebär ingen motsättning, säger hon.

Foto: Privat

Chassidiska män tillhörande sekten Satmar – som skildras i ”Unorthodox”–  firar ett bröllop i Williamsburg, i Brooklyn.

Foto: Eells Scott/GAMMA

Aftonbladet 15 april....

...och SvD den 22 april .

Det finns många fördelar med att vara ultraortodox och kvinna. Det säger Pnina Pfeuffer, som bor i Jerusalem med sina två barn.

Netflix succéserie ”Unorthodox” har väckt ett stort intresse för den ultraortodoxa livsstilen. Att den har sina fördelar är långt ifrån självklart för den som sett hur seriens huvudperson Esty flyr sin begränsande tillvaron.

Annons
Annons
Annons