Ultrakonservativ valseger i Iran

SKRÄLL I IRANSKA VALET De ultrakonservativa krafterna i Iran segrade när deras kandidat i presidentvalet Mahmoud Ahmadinejad vann med kraftig marginal. Valresultatet är en skräll. De reformvänliga i landet placeras nu helt utanför makten för flera år framåt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med en seger med 61,75 procent av rösterna mot 35,87 för den andre kandidaten i den avgörande omgången, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, avgjordes det som kallats det viktigaste valet i Iran sedan revolutionen i landet 1979. Det var då krafter ur landets konservativt religiösa etablissemang tog makten i det kaos som rådde landet när shahen störtats.
Valresultatet kan sätta punkt för den utveckling som under senare år givit iranierna en större personlig frihet.
Enligt det officiella slutresultatet av presidentvalet, som blev offentligt vid lunchtid på lördagen, hade 59,56 procent av iranierna röstat.
Med Mahmoud Ahmadinejad som president tar det konservativa politiska lägret i landet nu makten över alla viktiga institutioner i landet, valda såväl som ickevalda.
Av hans vallöften att döma kommer den nya presidenten att sätta stopp för de reformer som påbörjats under de senaste åtta åren i landet, sedan den moderate Mohammad Khatami till omvärldens gillande valdes till president. De högt ställda
förväntningarna kom dock tidigt på skam. För lite och för sent, blev omdömet om ”reformpresidenten” Khatamis försök att förändra.
Valet tydliggör den ekonomiska klyftan i 67 miljonerslandet. Den vinnande kandidaten har satsat hårt på att framställa sig som folkets man med utspel om att höda löner och pensioner och lovat att angripa korruptionen i landet. Samtidigt har han gjort klart att iranierna redan har den frihet de behöver.
Enligt vad en icke namngiven källa inom det iranska inrikesdepartementet sade till Reuters är det också i de fattiga provinserna som Mahmoud Ahmadinejad fått massivt stöd.
Motkandidaten, politiske veteranen Rafsanjani, har under valrörelsen försökt distansera sig från sitt konservativa förflutna för att nå de liberala väljarna.
I sin första kommentar till den statskontrollerade iranska radion försökte Mahmoud Ahmadinejad släta över splittringen i väljarkåren:

– Vi är en enda nation och en stor familj. Vi måste hjälpas åt för att skapa ett gott samhälle, sade han enligt
nyhetsbyrån Reuters.
Endast kandidater konservativa nog att få en godkännandestämpel av det styrande Väktarrådet fick ställa upp i valet. Inför den avgörande omgången har kritiken mot att valet skulle vara riggat varit hård från den iranska oppositionen, inom och utanför landet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons